2024. május 7. - Gizella

Iránban nem csak atom, hanem kultúra is van!

Az iráni zene, irodalom és iparművészet a központi témája a Weimarban kedden kezdődött Kelet-nyugati díván elnevezésű új kulturális fesztiválnak. Klaus Gallas, az esemény művészeti vezetője szerint a német külügyminisztérium támogatásával október 13-ig tartó fesztivál a keresztény európai és az iszlám kultúrkör között próbál hidat építeni.
2009. október 6. kedd 19:42 - HírExtra
A programsorozattal Johann Wolfgang Goethe (1749-1832), a német irodalom klasszikusa és Muhammad Háfiz perzsa nemzeti költő (1325-1390) előtt tisztelegnek a szervezők.

Goethe késői, Kelet-nyugati díván című művében foglalkozott a keleti világgal. Weimarban 1999 óta - ekkor volt a város Európa kulturális fővárosa - emlékeznek meg emlékművel a két nemzeti költő lelki rokonságáról.

Fellépők sokasága eleveníti fel az iráni zenei kultúra szépségeit a programok során. Salar Aghili, az egyik legismertebb fiatal muzsikus zenekarával hagyományos iráni zenét fog játszani a fesztiválon. Mohsen Mirmehdi, Berlinben élő zeneszerző és vallástudós iráni népdalvariációkat ad elő nyugati formában. Mahmud Doulatabadi író Der Colonel (Az ezredes) című új regényéből olvas majd fel, amely eddig csak német nyelven jelent meg.

Október 12-én tartják a Háfiz-emléknapot: ennek alkalmából ünnepséget tartanak a Goethe-Háfiz emlékműnél, illetve az Iránból érkezett művészek és vendégek meglátogatják a buchenwaldi koncentrációs tábort, ahol koszorút helyeznek el az ott elpusztultak emlékének adózva.

A Kelet-nyugati díván programját ezeken kívül számos kulturális program, felolvasások, kiállítások és az iráni kultúrával való ismerkedés sok lehetősége gazdagítja.

Háfiz, a XIV. században élt lírikus a perzsa irodalom szereplői közül elsőként vált ismertté Európában. Egyik első európai fordítója Reviczky Károly volt, aki a latin fordítással együtt adta ki Háfiz válogatott verseit. Kedvenc költője volt többek között Puskinnak és Goethének. A német költőfejedelem éppen Háfiz műveinek hatására írta Kelet-nyugati díván című versciklusát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását