2024. április 27. - Zita

Érdemes a gyerekekkel a szívvédő ételeket korán megszerettetni

Ha a szülők már csecsemőkortól kezdve egészséges étkezésre szoktatják, tanítják gyerekeiket, a következő generációban a szív- és érbetegségek gyakorisága jelentősen csökkenhet. Egy második évtizede folyamatban lévő finn vizsgálat, a STRIP tanulmány erre v
2008. november 3. hétfő 08:40 - Hírextra
A Turkui Egyetem "Koszorúér-betegség Kockázatitényező-csökkentési Munkaterve" alapvetően azzal foglalkozik, hogyan lehet gyerekeket megtanítani arra, hogy egészségesen étkezzenek. Ez csak a szülőkkel együtt történhet és a nemzetközi orvosi szakirodalomban olvasható adatok azt bizonyítják, hogy a finn eredmények más országokban is megismételhetők.

Önként jelentkező családokból 540 gyermek került héthónapos korában a vizsgálati csoportba és 522 gyerek a kontrollcsoportba. Az utóbbi családok egészségét ugyanolyan gondossággal figyelték, mint a vizsgálati csoport tagjaiban lévőkét, de étkezésüket, életvitelüket külön nem igyekeztek befolyásolni.

Mindkét csoportban anyatejes táplálás folyt az első évben. A vizsgálati csoportban a gyerekek és szüleik az első hét esztendőben évente kétszer részletes étkezési tanácsadáson vettek részt, aztán a következő hét évben ezt évente egyszer ismételték. Igyekeztek elérni, hogy a gyerekek kevesebb állati eredetű, telített zsírt egyenek, helyette telítetlen zsírt, olajt fogyasszanak és mind több zöldséget, gyümölcsöt, rostdús ételt.

A gyerekek átlag napi fél liter sovány tejet ittak és a későbbi években is ilyen tejtermékeket ettek. Nemrég a 14 éves korban észlelhető eredményeket ismertették. Meggyőzően kiderült, hogy az évente rendszeres tanácsadásban részesülő családok gyerekeinek a koleszterin bevitele alacsonyabb volt, a "rossz" koleszterin szintje esetükben alacsonyabbnak bizonyult.

Harri Niinikoski, a munkacsoport vezetője kiemelte, hogy a kedvező vérzsírértékek tizenéves korban is megmaradtak, amikor a gyerekek már mind gyakrabban családon kívül étkeztek. "Úgy gondoljuk, hogy az egészséges étkezés szokását az élet korai időszakában kell elsajátítani. Ha a szérum koleszterinszintjét sikerül igen sok emberben csökkenteni, akár szerény mértékben is, az a koszorúér-betegség okozta halálozást jelentősen javíthatja" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását