2024. április 26. - Ervin

Új szívet kapott Mirjam

Sikeres szívátültetést hajtottak végre azon a két és fél éves gyermeken - Mirjamon -, akit Magyarországon elsőként műszívkezeléssel tartottak életben több mint egy hónapig - közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet vasárnap az MTI-vel.
2008. november 2. vasárnap 19:17 - Hírextra
A közlemény szerint a műtétre még szombaton került sor. A gyermek állapota a műtétet követően kielégítő. A kórház a beteg állapotának stabilizálásáig nem tesz további nyilatkozatot.
Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosa október 15-én tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megtörtént az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés, a műtét szövődménymentes volt, a kislány jól van. Mint akkor elmondta, a két és fél éves, tíz kilogrammos kislányon szeptember végén végezték el a beavatkozást, miután keringését semmilyen más gyógyszerrel nem tudták fenntartani.

Ofner Péter akkor elmondta: Mirjam újszülött korától szívizombetegségben szenved, azonban a műtétet megelőző két hónapban romlott az állapota, így felkerült a szívtranszplantációs várólistára. A gyermek állapota szeptember végén drámai mértékben romlott, a kislány keringési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre került. A műszív beültetésére az orvoscsoport megkapta az egészségügyi miniszter külön engedélyét, így elvégezhették a műtétet a gyermeken.

Ofner Péter hozzátette, hogy a kislánynál nem léptek fel szövődmények. Hangsúlyozta azonban, hogy a műszív "csak" egy átmeneti állapot, a végső megoldást egy átültethető szív jelentené. A főigazgató kérdés kapcsán közölte: az elmúlt hét hónapban egyetlen szervfelajánlás sem történt. A főorvos a sajtótájékoztatón arra kérte a nyilvánosságot és az orvosi intézményeket, segítsenek abban, hogy a kislánynak egy transzplantációval esélye legyen a túlélésre.

A magyarországi szabályozás értelmében az elhunytak szervei - ha azok megfelelőek - transzplantációs célra felhasználhatók, amennyiben az illető még életében ez ellen nem tiltakozott. Gyermekek esetében mindenkor a szülő döntésén múlik a szervadományozás.

Magyarországon 2008. február 15-én végezték el az első műszíves beavatkozást. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján olvasható információk szerint az idén tizenhat szívátültetést végeztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását