2024. május 8. - Mihály

Ősztől nem az ANTSZ ellenőriz

Lényegesen több ételfertőzést jelentettek az idén, mint az elmúlt év hasonló időszakában - mondta Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségügyi Főosztályának vezetője az MTI-nek.
2008. július 24. csütörtök 07:25 - Hírextra
Ócsai Lajos szerint a növekedés egyik oka az, hogy fellazult a hatósági jelenlét az ellenőrzési jogkör átszervezése miatt. Míg tavaly három hatóság (ÁNTSZ, fogyasztóvédelem, állategészségügy) őrködött az élelmiszerbiztonság felett, ez a tevékenység az idén szeptembertől a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kezében összpontosul - közölte.

Az elszaporodott ételmérgezéses esetek másik okának a szakember azt tartja, hogy 2007. október 1-jével megszüntették a konyhában dolgozó, szakképesítés nélküli munkavállalók kötelező oktatását. Az ÁNTSZ által tartott egynapos tanfolyamot az elhelyezkedést követő egy hónapon belül minden konyhai dolgozónak el kellett végeznie.

A kötelező oktatás megszűnése, valamint a vendéglátás és közétkeztetés ellenőrzésének fellazulása miatt az alkalmazottak tudatos higiéniai magatartása "csorbát szenvedett" - indokolta az ételmérgezéses esetek számának emelkedését a főosztályvezető, aki úgy fogalmazott: a megmaradó feladataira - táplálkozás-élettan, táplálkozás-egészségügy - koncentráló ÁNTSZ aktivitása sem a régi már.

Ócsai Lajos szerint figyelmet érdemel, hogy a calici vírusos fertőzések száma ugrott meg jelentősen, ami arra utal, hogy gond van a konyhai alkalmazottak személyi higiéniájával (ez a vírus ugyanis széklettel terjed).

Bár a tavalyi nyár jóval melegebb volt az ideinél, ami kedvezett a kórokozók szaporodásának, ebben az évben mégis lényegesen több megbetegedés történt eddig - tette hozzá.

Elmondta, hogy ott a legnagyobb az ételfertőzés veszélye, ahol egyszerre nagy tömeg étkeztetése folyik.

Ilyenek a munkahelyi étkezdék és azok a rendezvények, amelyeken nincs megfelelő technikai háttér az élelmiszer biztonságos előállításához. Példaként említette a családi kivitelezésű lakodalmakat és a májusi ballagásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását