2024. május 3. - Tímea, Irma

Különleges árverés

Bartzafalvi 90 szava, Illyés András 228 prédikációja, a külügy 48 fotója a Krisztina Antikvárium árverésén
2008. november 1. szombat 11:10 - Hírextra
Az érdeklődők találkozhatnak korai metszetekkel, térképekkel, szocreál plakátokkal, fotókkal, kézzel írt szakácskönyvvel, kéziratokkal. A legmagasabb kikiáltási árat, 300 ezer forintot, az 1639-es kiadású Werbőczy István "Magyar és Erdely-orszagnak törveny könyve" kapta, amelyhez több latin nyelvű jogtörténeti művet kötöttek.

Nem az ára, hanem történelmi kuriózuma miatt érdemel figyelmet az a vékony, Moszkvában kiadott füzet, amely Rákosi Mátyás 1943. szeptember 7-én, a 27-es hadifogolytáborban tartott előadását tartalmazza Horthy a felelős! címmel. És mindössze 2 ezer forintot kérnek érte. A Magyar Dolgozók Pártjának programnyilatkozata és szervezeti szabályzata 1948-ból 5 ezer forintot ér.

Más jellegű érdekesség az 1939-es kiadású, Amit bevallottak és amit nem a milliomosok és pesti gazdagok című fűzött kötet, benne 1500 jövedelem és vagyonbevallás 1937 novemberéből, 3 ezer forintért.
Szerzője, témája, de legalább ennyire korábbi tulajdonosa révén keltheti fel a gyűjtők érdeklődését Széchenyi Istvántól A' Kelet népe 1841-es, első kiadása, gróf Zichy Ödön könyvtárából, 70 ezer forintos induló árral.

Irodalom- és nyelvtörténeti értéke miatt értékes Johann Martin Miller Szigvárt' Klastromi Története, amelyet 1787-ben jelentettek meg Bartzafalvi Szabó Dávid fordításában. Ez az első kolostorromán, a felvilágosodás és a Sturm und Drang egyházellenes érzelmeinek kifejezésére alkalmas kolostormotívum köré szerveződő regényforma, mely évtizedekig divatban maradt. A fordítást Kazinczy hevesen bírálta, de tény, hogy a Bartzafalvi által alkotott szavak közül kilencvennél több ma is él. (80 ezer forint) .

100 ezer forintról indul az első magyar nyelvű állattani munka. Miskolczi Gáspár [1628-1696] székelyudvarhelyi lelkész dédelgetett nagy művét, állattermészetrajzát 1691-ben bejezte be, de megjelenését már nem érhette meg. Ez Wolfgang Frantze, azaz "Franzius Farkas" német lutheránus teológus "Historia sacra animalium" című művének hazai viszonyokra alkalmazott fordítása - kora ismereteit tükrözve írja le az állatok viselkedését, szokásait, beleszőve a Biblia megfelelő helyeit, de az ókori hiedelmek, anekdoták képzelgéseit is.

Irodalmi és képzőművészeti értéke van az 500 példányban megjelent Babits Mihály mű, a Laodameia első kiadásának. A címlapot, a kezdőbetűket, a rajzmellékleteket, a kötés és előzékpapír díszeit ugyanis Jaschik Álmos rajzolta, az illusztrációkat pedig egyenként szignálta. (48 ezer forint.)

Bél Mátyás Az újkori Magyarország történeti-földrajzi ismertetésének 1779-es, negyedik kiadása 50 ezer forintért megszerezhető. Gaspare Ens 1604-ben megjelent átfogó történeti műve Szent Istvántól I. Rudolfig (1576-1612) tárgyalja Magyarország történeti eseményeit, ezért a ritkaságért 180 ezer forintot kér az antikvárium.

Egy Klasszikus Arany ó-és új-szövetségi Biblia, 1897-ből, 250 ezer forintról indul. Illyés András Megrövidittetet Ige Az-az: Predikatios Könyv, Melyben 228 Prédikátiok foglaltatnak, Nagyszombat-Bécs jelzéssel 1691-1692 között látott napvilágot. Kikiáltási ára 160 ezer forint
Újkori dokumentum a Magyar Külügyi Társaság rendezvényeiről 1928 és 1935 között készült 46 fénykép, rajtuk Teleki Pál, Pekár Gyula, Sigray Antal, Apponyi Albert, Techert Gyula és sok külföldi vendég portréjával.(30 ezer forint)

Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula 1928 és 1936 között 170 ezer kilométert megtéve, 68 ország érintésével, egy Harley-Davidson motorkerékpárral körbeutazták a Földet. Világhíres útjuk során számos, forrás értékű fényképet készítettek vagy kaptak. Ezekhez az eredeti felvételekhez 3 ezer forintért is hozzá lehet jutni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását