2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vége a balatoni viharjelző szezonnak

Pénteken befejeződik az április 1-től október 31-ig működő, szezonális viharjelző szolgáltatás a Balatonon és a Velencei-tavon - az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint.
2008. október 31. péntek 14:23 - Hírextra
Az idei szezonban a viharjelzéseket a Balaton körül 26 stabil és 18 mobil, a Velencei-tónál két stabil fényjelző lámpaegység végezte. A hét hónapnyi működés alatt a másodfokú viharjelzések a Balatonnál a teljes időszak 17,5 százalékát, míg a Velencei-tónál a 8,9 százalékát érintették.

Az OMSZ Balatoni Viharjelző Obszervatóriumának adatai szerint 12 erős vihar volt az elmúlt hét hónap alatt, ami a tavalyihoz hasonlóan meghaladta a sokéves átlagot. Az erős, vagyis 90 km/órás sebességet meghaladó széllel járó viharos napok száma 1990-2006 között átlagosan 4,5 volt az akkor májustól szeptemberig mért időszakban. Idén a legnagyobb viharok alkalmával 100-109 kilométer/órás szélsebességet mértek a Balaton egyes településein.

A viharjelzést és a riasztást a lakosság és az üdülők részére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumában mért adatok alapján biztosította. Az üzemeltetési feladatokat a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület látta el.

Szeptember és október kivételével a szezon minden hónapjában áltagosan 1-2 fokkal melegebb volt a sokévi átlagnál. A legmelegebbnek az augusztus bizonyult, amikor 1,9 fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet a sokévi átlagot. Balatoni hőmérsékleti rekordnak számított, hogy szeptember hatodikán 32,8 fokot mértek, amit viszont hűvös időszak követett, így a szeptember hűvösebb volt a sokévi átlagnál.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint idén április 1. és október 31. között hét ember fulladt a Balatonba, míg tavaly 16 áldozat volt. A vízirendészet 124 bevetés során 311 fürdőzőt és hajóst mentett ki a vízből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását