2024. április 27. - Zita

Súlytalan szexelés

Orgazmus az űrhajón – sokak álma ez. Egy kellemes összebújás a felkelő Föld fényében, miközben elsuhan alattunk a Kínai Nagy Fal, hangosodó nyögések túl a karibi tájfunok távoli moraján, és csúcsra érés a Himalája világrengető nagysága fölött.
2008. október 31. péntek 18:59 - Pénzes Dávid
Az űrturizmus egyre népszerűbb, igaz egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak ezt a kiváltságot. A profi űrhajósokon kívül eddig pontosan hat ember tehette meg. Az általuk készített felvételek és élménybeszámolók alapján persze nem meglepő, ha sokan vágynak ki az űr végtelenjébe, hogy onnan tekintsenek le valószínűtlenül kék bolygónkra, éljék át a súlytalanság különleges élményét. Na, meg a szexet.

Súlytalanság
Olyan állapot, amelyben nem lép fel súlyérzet. Súlytalanság lehetséges pl. egy szabadon eső kabinban; az itt elengedett test nem esik le a kabin padlójára, mert a kabin is vele együtt esik, tehát nem változik az egymáshoz viszonyított helyzetük. A Föld körül keringő űrkabinban is a súlytalanság állapotában vannak a testek. A súlytalanság élettani hatásait még jórészt nem ismerjük, az űrrepülési kísérletek azonban bebizonyították, hogy néhány hetes, hónapos súlytalansági állapot még nem jár maradandó károsodással.
Mert bárhogy is van, sokaknak megfordul a fejében, milyen lehet a súlytalanságban elkövetett huncutság. Ehhez azonban minimum fel kell kéredzkedni egy űrhajó fedélzetére. Jelenleg ez nem megoldható, hacsak nincs 20-30 millió dollárocska a farzsebünkben. Az űrszexre vágyók persze joggal reménykedhetnek abban, hogy előbb-utóbb kevesebből is részesei lehetnek álmaik beteljesülésének.

Egyelőre csak profi úrhajósokkal együtt induló járműveken lehet kilövetni magunkat a fejünk fölötti semmibe. Ez csupán annyiból hasonlítható a turizmushoz, mintha egy szobányi pénzt fizetnénk azért, hogy lemehessünk a bányába a bányászokkal, és ott még dolgozunk is egy kicsit.

A valóság

Az amerikai Virgin Galactic nevű cég már jó ideje dolgozik azon, hogy beindíthassa a valódi űrturizmust. Ez hasonló lenne a normál földi turizmushoz, azzal a különbséggel, hogy nem lehetne kiszállni. Nem lenne ugyanis hol. Az első járatok egy pár perces utat jelentenének az űrben. A teljes repülési idő két órásra tervezett. A tervek szerint 200 ezer dollárért. Ez később lecsökkenne akár a 20 ezer dolláros szintre is.

A cég űrrepülőgépének prototípusát hosszas tervezőmunka és alapos tesztelés után 2004-ben próbálták ki. Az első út sikerrel járt így megindulhat a sorozatgyártás is. A Virgin Galactic előrejelzése szerint a Space Ship 2 vagy White Knight 2 nevű űrhajóinak első valódi repülésére jövő év végén, vagy 2010 elején kerülhet sor. A kilövést Új-Mexikóban tervezik.

Nincs pornó

A Skylab űrállomás
Az Apollo-program továbbfejlesztésével 1973-ban megépült első amerikai űrállomás. Az addig pályára állított legnagyobb űreszköz. Az orvosi, biológiai kísérleti program keretében azt vizsgálták, hogy a tartós súlytalanság állapota milyen hatást gyakorol az emberi és állati szervezetekre, a sejtekre és az anyagcsere-folyamatokra.
Ebből látszik, hogy akik nagyon epekednek az űrvágyra, azoknak már nem biztos, hogy sokat kell aludniuk gravitációval terhelt ágyukban. A lepedőakrobatikát egészen hamar felcserélhetik a lebegésben való gyömöszre. Legalábbis elvben. Merthogy a gyakorlatban lesz egy kis gondjuk. Will Whitehorn, a Virgin Galactic elnöke néhány hete bejelentette, nem lesz szex a magánűrhajón. Valamint elárulta azt is, hogy a cége ajánlatot kapott egy pornófilm forgatására is az űrben, de ezt kategorikusan visszautasították. (Az ajánlat egymillió dollárról szólt.)

Aki tehát szeretne lezavarni egy izzasztó menetet a csillagok csodás magányában, igencsak igyekeznie kell. Egyrészt az ötperces űrben tartózkodás nem ad túl sok fantáziálásra időt, másrészt a vaskalapos főnökséget is ki kell játszani valahogy.

A Virgin jelentései szerint eddig 280 vállalkozó szellemű – és nyilván vastag bukszájú személy jelentkezett az útra, 40 millió dollárral gazdagítva az egyedülálló vállalkozást. Hogy ők hogyan próbálják véghezvinni erotikus fantáziálásukat, legyen az ő gondjuk, de van még idejük a megfelelő stratégia kialakítására.

A profik

Maga az űrszex persze nem új keletű dolog. Mióta űrutazás van, azóta terjednek pletykák a kérdésről. És azóta merült fel ennek tudományos lehetősége is. Merthogy egy dolog az, hogy itt a Földön az átlagember ábrándozik a világűrben tett szexuális hódításairól, és egy másik a fent dolgozó űrhajósok szükséglete. Ezért a szexuális vágy kérdését komolyan kezdték vizsgálni a kutatók is.

Az első amerikai űrállomás, a Skylab fedélzetén élő űrhajósokról rengeteg adat látott napvilágot. A 28, 56 és 84 napot eltöltő első csapatokról rengeteg statisztikai adat készült. Mindannyiuk hálófülkéjébe külön telefont építettek, amelyen felhívhatták feleségüket, barátnőjüket, ha akarták. Az első, 28 napos misszió során eszükbe se jutott, míg a harmadik expedíció tagjai akik 84 napot töltöttek az űrben a misszió vége felé már naponta tárcsáztak.

"Világos, hogy egy normális asztronautának az étvágya is normális" - jelentette ki a NASA egyik ifjú pszichológusnője természetesen a nemi vágyra utalva.

A Psychology Today című szakfolyóirat a következőt írja: "Természetes, hogy az űrhajósok ki akarják elégíteni szexuális igényeiket. A 90-120 napos vegyes összetételű személyzeteknél törvényszerűen adódnak majd a szexualitással kapcsolatos problémák és ezt nem szabad megakadályozni. Sőt, előre meg kell szervezni a megoldásukat..."

A gyakorlati gondok

A „megoldás” azonban nem is olyan egyszerű. Ahogy Gerald Carr űrhajós egy egyszerű példával hívta el erre a figyelmet. "Ha az ember odafent meghúz egy csavarkulccsal egy csavart jobbra, vigyáznia kell, mert esetleg elrepül balra..."

Ezzel arra az alapvető problémára hívta fel a figyelmet, hogy a súlytalanság nem is olyan egyszerű dolog. Ha nincs gravitáció, rendkívül bonyolult dolog két testet összeilleszteni a megfelelő pozícióba. Az erő ellenerőt szül. Amit meglökünk, az elmozdul egy irányba, de ami meglöki az is - csak épp az ellenkezőbe. Erre az alapos kikötözés szolgálhat megoldásként, ám ez meg nem mindenkinek jön be – sokak szerint perverzió. Egy ilyen alapos előkészület pedig éppen az aktus varázsát veheti el.

Ha megnézzük a témában megjelenő nyilatkozatokat, észrevehetjük, hogy az űrszexet inkább a hölgyek tartják jó dolognak, a férfiak jóval a kételkedőbbek. Érdekes tény az is, hogy a hosszabb, több hónapos űrutazásról visszatérő űrhajósok közül többen arról számoltak be, hogy nemi vágyuk minimálisra csökkent. Vannak olyan esetek is, amikor a Földre való visszatérés után az űrhajósnak hosszú hetekig szexuális problémái adódtak.

A távolabbi jövő

A szexualitás kérdése természetesen csak a hosszabb kint tartózkodásnál válik hangsúlyossá. Ilyen lesz például a NASA Hold illetve Mars expedíciója. A Marsra 30 hónapig tart az út, a tervek szerint 6-8 fős legénység utazna. Az emberi kapcsolatok ilyenkor alapvető jelentőséget kapnak. Ezekből pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni a szexualitást.

Primitívek vagyunk?
A szakítások erőszakhoz és egyéb nemkívánatos viselkedéshez vezethetnek. Carol Rinkleib, a szexualitásra és intimitásra szakosodott pszichológus szerint az emberek általában igen primitívek érzelmi kérdésekben a partnerkapcsolataikban és a szexben.
A helyzet hasonlít az antarktiszi kutatóállomásokon lezajlott eseményekhez. Ott a személyzet gyakran áll össze „agglegény párba”, vagyis olyan párkapcsolatba, mely csupán ideiglenes. Kiderült ugyanakkor, hogy egy ilyen kapcsolatban a hűtlenség vagy egyéb konfliktus a csapatmunka összeomlásához vezethet.

Tanulságos történet játszódott le 2000-ben a Földön egy 8 hónapos Mars küldetés szimulációja során. Egy orosz űrhajós kétszer is megpróbálta megcsókolni a kanadai kutatónőt, két másik orosz pedig véres csatába keveredett egymással. Ennek eredményeként az orosz és a nemzetközi személyzet közé zárakat szereltek fel.

Segítő szex

Ezeket az eseteket értelemszerűen el kell kerülni. Éppen ezért mondják sokan, hogy a szex előnyös is lehet a küldetések során pont a stabilitás fenntartásában. A szex vagy a maszturbáció segíthet az unalom és a félelem elűzésében a rendkívül hosszú út alatt – mondta Laurence Palinkas, a Los Angelesi egyetem orvosi antropológusa a Fox Newsnak. Hozzátette, a NASA-nak tanulmányoznia kellene a hatását annak, ha párokat szerveznének be a küldetésre, és fontos szempont lehet a csapat kiválogatásában a szexuális orientáció és a fogamzóképesség.

Láthatjuk, hogy az űrszex a földieknek álmodozás tárgya, az űrhajózásban azonban komoly szakmai kihívás. Csak reménykedni lehet, hogy nem fog galaktikus konfliktusokhoz vezetni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását