2024. május 5. - Györgyi

Nyílt titok a melamin-adagolás

A kínai média szerint nyílt titok, hogy rendszeresen adtak melamint a takarmányhoz. A tejtermékbotrányt követően az állami médiumokban megjelent hírek azt jelentik, hogy a kormány gyakorlatilag elismerte: elterjedt az élelmiszerszennyezés az országban.
2008. október 31. péntek 18:55 - Hírextra
Az egyik kínai újság szerint nyílt titok az a gyakorlat, hogy a gyártók újracsomagolják a műanyaggyártásban használt melamin maradékát, és azt "fehérjeporként" adják tovább a tápszergyártóknak, akik a takarmányhoz keverik az anyagot, hogy az így fehérjedúsabbnak és táplálóbbnak tűnjön a gazdák számára.

Figyelemreméltó, hogy a nanfangi újságban megjelent hírt a pártvezetés hivatalos szócsövének számító Új Kína hírügynökség is lehozta - annak ellenére, hogy az az ország rosszhírét kelti.

A melaminszennyezés immár a tojásra is kiterjed - az elmúlt hét során négy különböző gyártó termékeiben mutattak ki melamint. Az ezt megelőző tej- és tejtermékmérgezés nyomán négy csecsemő meghalt és több ezren kerültek kórházba.

A melamint a felvizezett tejhez adták hozzá, hogy becsapják a minőségellenőröket. Az ellenőrző tesztek során a laborok aztán a nitrogénszintet mérték, és a melamin nitrogénben gazdag vegyület; kis mennyiségben nem veszélyes, de nagyobb mennyiség elfogyasztása veseproblémákat okoz.

Kínában tilos az élelmiszerekhez melamint keverni, ennek ellenére a hatóságoknak nem sikerült megakadályozniuk a lakosság és a külföldi fogyasztók egészségét veszélyeztető csalást.

A nanfangi újság több forrásból úgy értesült, hogy négy-öt éve tesznek melamint baromfi- és marhatápszerekbe, az AP hírügynökségnek nyilatkozó egyik forrás pedig azt mondta, már nyolc esztendeje is történtek hasonló esetek. A műanyagipari melléktermékkel szennyezett háziállattápoktól az Egyesült Államokban kutyák és macskák pusztultak el.

A tejbotrány komoly anyagi károkat okozott a kínai gyártóknak: az egyik, tavaly még 57 millió dollár nyereséget elért cég az idén már 40 milliós veszteséget produkált, mivel 90 megrendelései 90 százalékkal visszaestek.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását