2024. május 5. - Györgyi

A Fidesz szerint növekedési program kell

A Fidesz szerint Magyarországnak most lenne a legnagyobb szüksége egy növekedési programra, azonban a kormány cselekvőképtelen, csak a rossz körülmények bejelentéséig jut el, intézkedéseket nem tesz a nehézségek leküzdésére - mondta Szijjártó Péter, az el
2008. október 31. péntek 14:47 - Hírextra
A pénzügyi tárca vezetője előzőleg az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén bejelentette, hogya PM a pénzpiaci válság nyomán az új költségvetési tervezetet is átdolgozta, és az képviselői módosító indítvány formájában kerül a parlament elé. A javaslat szerint a GDP 1 százalékkal csökken 2009-ben, az infláció 4,5 százalékkal nő.

Veres János azt is elmondta, hogy az új makrogazdasági pálya szerint a háztartások fogyasztása 3,1 százalékkal, a reálbérek 2,7 százalékkal csökkennek, a beruházásoknál 0,9 százalékos visszaesés várható, miközben az export 3,9 százalékkal nő.

A Fidesz szóvivője erre reagálva a cselekvőképtelen és a cselekvőképes kormány közötti különbségnek nevezte, hogy míg az előbbi csak a rossz körülmények bejelentéséig jut el, addig az utóbbi intézkedéseket is tesz, amellyel a bejelentett nehézségek hatásait tompítani tudja vagy meg tudja változtatni.

Bebizonyosodott, hogy Magyarországnak cselekvőképtelen kormánya van, a pénzügyminiszter csak addig jutott el, hogy bejelentse a rossz körülményeket, arra azonban már nem tellett az erejéből, hogy bejelentse a szükséges intézkedéseket - jelentette ki Szijjártó Péter.
Az ellenzéki párt ugyanakkor úgy látja, hogy ha valamikor, akkor most van szüksége Magyarországnak növekedési programra, ami

egyrészt a munkahelyteremtést és növekedést elősegítő támogatásokat jelent a kis- és közepes vállalkozásoknak, másrészt adócsökkentést, hiszen ha a kormány nem hagy pénzt a gazdaságban, akkor drámai mértékben növekedik a munkanélküliség.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy az európai országok is sorra jelentik be a növekedésélénkítő lépéseket, amikhez hasonlóan a Fidesz is egy 10 milliárd eurós növekedési programot javasol. Ebből ötmilliárd euró az adócsökkentést szolgálná, ötmilliárd pedig a kis-és közepes vállalkozások támogatását, jelenleg ugyanis az uniós források 3 százaléka jut nekik, a Fidesz viszont azt szeretné, ha ez az arány 30-35 százalék lenne.

Az MTI kérdésére - mikor ismertetik részleteiben adócsökkentési elképzeléseiket - a pártszóvivő azt mondta, fenntartják az adótörvényekhez benyújtott korábbi módosító indítványokat, és majd a költségvetési vitájában fognak előjönni az adócsökkentési program konkrétumaival.

Arra a felvetésre, hogy miként lehet gazdasági növekedési programot csinálni, miközben recesszió van világban, Szijjártó Péter közölte: a cselekvőképtelen kormányoknak a legkényelmesebb azt az álláspontot elfoglalni, hogy nehéz körülmények vannak, úgysem vagyunk elég erősek, hogy ezt megváltoztassuk. Szerinte a kormány "fordítva ül a lovon", nem a gazdasági növekedésből lesz adócsökkentés, hanem az adócsökkentésből gazdasági növekedés.

Szijjártó Péter szólt arról, hogy egy sikeres ország gazdaságának három eleme van - a gazdasági növekedés, a pénzügyi egyensúly és szociális biztonság -, most azonban úgy tűnik, mindhárom megbomlik. Hozzátette: jövőre gazdasági recesszió lesz, a pénzügyi egyensúly felborult, hiszen a valutaalaptól hitelt kellett kérni, a szociális biztonságot pedig alapvetően borítja fel, hogy három egymást követő évben lesz reálbér- és reálnyugdíjcsökkenés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását