2024. április 20. - Tivadar

"Kissrác" a kifutón

Szép időben a kifutóra is kiengedik a kis orrszarvút – erről döntött ma a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetősége. A tervek szerint a félmázsás „apróság” mostantól napi egy-két órát a kifutójában tölt, ha az időjárás kedvező, és ilyenko
2008. október 30. csütörtök 15:25 - Molnár Miklós
Az istálló után a külső kifutóval is megismerkedhet a múlt héten született orrszarvú borjú. Mostantól ugyanis szép idő esetén nem lesz akadálya annak, hogy a kicsi egy-két órát a szabadban töltsön. Az „apróságot” szombat óta egy tekintélyes méretű képernyőn már megcsodálhatták az érdeklődők, ám közvetlenül eddig csak az állatorvosoknak, illetve az orrszarvúakhoz beosztott állatgondozóknak volt lehetőségük szemrevételezni.

Mivel a borjú rendesen táplálkozik, és az elmúlt napokban nagyon mozgékonynak, virgoncnak mutatkozott, az állatkerti szakemberek úgy döntöttek, hogy mostantól kezdve egy kis időt már a kifutóban tölthet – természetesen Luluval, az anyaállattal együtt. A tervek szerint ezután minden olyan napon, amikor kedvező az időjárás, a délutáni időszakban, 14 és 15 óra körül anya és fia egy-két órát kint fognak tölteni a kifutón, így ebben az időben a közönség is zavartalanul láthatja őket. A nap nagyobbik részében azonban továbbra is az istállóban tartózkodnak majd. Ilyenkor – ahogy eddig is – a már említett képernyőn lehet majd látni őket.

A kis orrszarvúnak még mindig nincs neve! Ezt azonban az Állatkert minél hamarabb orvosolni szeretné. Hétfőtől az Állatkert weboldalán, valamint a helyszínen, az információs pavilonnál is lehet szavazni arra, hogy milyen nevet kapjon a jövevény. A hagyományoknak megfelelően a névnek mindenképpen L-betűsnek kell lennie, hiszen kezdőbetűjének meg kell egyeznie Lulu, az anyaállat nevének kezdőbetűjével.

Az elmúlt héten már számos javaslat érkezett, amelyek között a Lenin éppúgy szerepelt ötletként, mint a Logaritmus. Azonban az is hagyomány, hogy afrikai eredetű nevet kell adni az ifjú orrszarvúnak. Egy lelkesült e-mailben a Lumumba nevet ajánlották, amely ugyan megfelel ezeknek a kritériumoknak, azonban az egykori kongói miniszterelnök, Patrice Lumumba történelmi szerepe túlzottan ellentmondásosnak tűnik ahhoz, hogy az orrszarvú is ezt a nevet kapja. Ehelyett az Állatkert munkatársai nyolc nevet bocsátanak szavazásra: La-Roy, Ligongo, Lisimba, Loba, Luam, Lutalo, és Luzuko. Hétfőtől tehát ezekre lehet majd szavazni.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását