2024. május 5. - Györgyi

Kezdődik az 5. Verzió dokumentumfilm-fesztivál

Huszonhét ország ötvenhét filmjét mutatják be az 5. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon; a hazai és külföldi, díjnyertes és most debütáló alkotásokat felvonultató seregszemle célja az, hogy előmozdítsa a kultúrák és az emberek közti m
2008. október 30. csütörtök 16:10 - Hírextra
Mint azt Oksana Sarkisova programigazgató a fesztivált beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a november 4-én kezdődő, hatnapos seregszemlén az érdeklődők öt különböző szekció filmjei közül válogathatnak.

A Világpanoráma 30 filmje átfogó körképet ad a külföldön ma készülő, elsősorban emberi jogi témákkal foglalkozó dokumentumfilmekről. A többek között spanyol, japán, orosz, lengyel, izraeli és finn alkotások közül egyesek politikusokat és sajátos választási harcokat, mások a társadalom peremén élők mindennapjait, megint mások a modern világ veszélyeztette népcsoportok életét mutatják be. A filmek az idegengyűlöletre, a korrupcióra, a hatalommal való visszaélésre, a tömeges szegénységre és kiszolgáltatottságra hívják fel a figyelmet.

A Világpanoráma filmjei közé tartozik Andreas Horváth A nyugdíjas éjszakai portás szemével című alkotása, amely a legendás lengyel rendező, Krzystof Kieslowski 1977-es, Az éjszakai portás szemével című filmjének egy fajta folytatása. Az eredeti mű egy paranoiás, idejét mások ellenőrzésével múlató portást mutat be - Andreas Horváth majd 30 évvel később felkereste ugyanazt a férfit és filmjében dokumentálta, hogy mennyiben változott az eltelt három évtized alatt. A két filmet egymás után vetítik a fesztivál keddi megnyitóján, az utóbbit rendezője is elkíséri a bemutatóra.

A Magyar Panoráma 11 hazai dokumentumfilmet mutat be, a rendezők többsége szintén ott lesz a fesztiválon, így a vetítések után az érdeklődőknek lesz alkalmuk beszélgetni az alkotókkal. A hazai programból Kövecsi Anikó fesztiválkoordinátor kiemelte Schuster Richárd A három hiányzó oldal című művét, amely egy 60 évig féltve őrzött szerelmi történetről szól, Hajdú Eszter A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című filmjét, amely a politikai gyűlölködés végleteire hívja fel a figyelmet, és Forgács Péter Von Höfler vagyok - Werther variácó címet viselő lírai alkotását, amely archív felvételek felhasználásával a pécsi bőrgyáros-tímár generációk életébe avatja be a nézőt.

A Tükörcserepek című szekció Kína történelméből öt, a Kínai Népköztársaságot kritikus szemmel néző alkotást mutat be, amelyek az ázsiai ország történelmének ellentmondásos eseményeit és azok hatását helyezik a középpontba.

A nemrégiben készült alkotások mellett a fesztiválon öt olyan klasszikust is bemutatnak, amelyek a dokumentumfilmezés meghatározó műveinek számítanak. Az Ötcsillagos művek közé tartozik Gazdag Gyula és Ember Judit A határozat című, 1972-es munkája, amely egy jól működő termelőszövetkezet felszámolásáról szól, és amelyet a Nemzetközi Dokumentumfilm Szövetség beválogatott minden idők legjobb dokumentumfilmjei közé.

A Verzió Keresztutak programjának idei vendége a Dok Leipzig filmfesztivál - az ott bemutatott filmek legjobbjait, összesen 6 alkotást láthatnak a nézők a budapesti seregszemlén.

A november 4. és 9. között megrendezésre kerülő fesztiválnak, amelyet Tarr Béla filmrendező nyit meg, a Toldi mozi és a Cirko-Gejzír ad otthont. A Világpanorámában és a Magyar Panorámában szereplő versenyfilmeket a közönség zsűrizi, a nyertes alkotás az Open Society Institute (Nyílt Társadalom Intézet) 1500 eurós díját viheti haza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását