2024. április 27. - Zita

Durvul a helyzet

Ha valami olyasmi történik, ami jelkép értékű, vagy hatása valós, komoly változásokat hozhat, akkor a világ egy része megőrül. Minél nagyobb a változás, annál több az őrült. Ez valahol törvényszerűnek tűnik, de manapság mintha megnőtt volna az őrültek és
2008. október 30. csütörtök 17:59 - Pásztor Balázs
"Nigger" az elnök

Vagyis valószínűleg az lesz Amerikában, ha tartani tudja öt százalékra csökkent előnyét Barack Obama, demokrata elnökjelölt. Eme bátran történelminek és jelképesnek nevezhető esemény persze sok ember szívét megdobogtatta - különböző módokon. A nem fehér polgárok számára az egyenlőség reményét jelenti, míg a fajgyűlölők az apokalipszis időszámításának kezdetét kötik a lehetséges dátumhoz. Az meg természetes, hogy ami nem tetszik, az ellen teszünk, ki-ki ahogy tud: van aki az ellenfélre, McCainre szavaz, és van aki némi fegyverrel próbál százkét fekete diákot az elnökkel együtt sírhalomba juttatni.

Két ultranacionalista, rasszista fiatal (a húszéves Daniel Cowart és a tizennyolcat betöltő Paul Schlessselman) nem épp részletesen, ámbár stílusosan kitervelt merényletsorozata legalábbis ezt a programot erőltette. Első lépésként a már beszerzett fegyverekkel kifosztottak volna egy fegyverboltot. Aztán a Tenesse állambeli, főleg afroamerikaik által látogatott középiskola következett volna, ahol 88 főt agyonlőnek - a szám a Heil Hitler rövidítése, mivel a h az abc nyolcadik betűje - majd tizennégyet rituálisan lefejeznek (ennyi szóból áll David Lane valaha volt fajvédő „Biztosítanunk kell népünk létét és fajunk jövőjét” angol verziójú mondata). Befejezésül pedig fehér frakkban és cilinderben Obama-t lőtték volna le egy száguldó kocsiból.

A terv több sebből is vérzett. Egyrészt nem tudták Obama pontos útvonalát, másrészt már a fegyverüzlet kirablásától megrettentek egy házőrző öleb és két közeledő jármű hatására - bár állításuk szerint akár a halálba is elmentek volna tervükért. Ekkor kapcsolták le őket az ATF emberei (Alkohol-, Dohány- és Tűzfegyverügyi Szövetség), és várják azóta előzetesben a tárgyalásukat. Obama rövid sajtótájékoztatóval kommentálta az eseményt, amelyen elítélésen kívül elhangzott az a mondat is, miszerint őt a „világ legjobb emberei védik”. Bármi is történjen, egy hét elmúltával kiderülhet, hogy igazuk lesz-e a világvégét emlegető szélsőségeseknek, vagy addig valami egészen meglepő történik.

Lázadni jó

Országunk mentalitását figyelembe véve nekünk sem kell a szomszédba mennünk, ha balfaszságról van szó. Nálunk most nem a választások vették kölcsön egyes elmebetegek eszét, hanem harmadik legnagyobb nemzeti ünnepünk (legalábbis közfelmérés alapján) lázadásra való indoka tett hasonlót. Egyik nemzeti büszkeségünk - olimpikonunk - csőbombát fabrikált apja műhelyében, hogy az új forradalom hevében a zsarnok ÁVH - manapság inkább rendőrség - közé hajítsa. Mások inkább a kommunisták - napjainkban jobb helyeken MSZP - székházára dobálnak gránátot (biztos elromlott a csöngő).

A legszörnyűbb az, hogy ezt a külföld megpróbálja komolyan venni. Angliából és Olaszországból érkeznek a párezres gyűlésekre nacionalista pártelnökök és EP képviselők – akik beszédeit siralmas fordítással közvetítik a rendezvények szervezői a nép felé. Sőt, szinte külön turistaág épül a zavargásokra, amit a vonulásokon feltűnő, egyre növekvő számú, kamerázó-fényképező (és egyben sikongató) idegen anyanyelvű személyek is jeleznek. Ami jobban belegondolva nem is csoda, hisz ilyet odahaza biztos nem látni.

Itt a válság

Szélsőséges helyzetekre gyakori a szélsőséges reakció. Nem csak emberek, hanem államok is képesek hülyén reagálni a nagy horderejű helyzetekre - jól mutatja ezt a ’29-es és a mostani gazdasági világválság. Régen a hanyag „majd megoldódik magától” hozzáállással volt a probléma, ma pedig a túlzott beleszólás kezd egy másikfajta katasztrófát - és világrendváltozást - okozni. A világválság hatására anno tömegesen fogtak önként kezet a kaszással, vagy költöztek át pár kontinenssel odébb a jobb élet reményében. De ennek a hatása volt az amerikai munkanélküliség 2%-ról 25%-ra való növekedése és a mindent elsöprő csődhullám is.

Az hogy ma mi lesz, azt még nem lehet tudni. Beleroppannak-e az államok a bankok fenntartásába, milyen új rendszer költözik a régi helyébe, vagy mit kap a bűnös – az mind még kérdés marad. Hazánk megítélése gyorsan változik - ráadásul kifejezetten negatív irányba - és az IMF hitel sem biztos, hogy többet javít az ország helyzetén, mint amennyit később ront. Minden esetre, amire az átlagpolgár a saját bőrén is megérzi a helyzetet, addigra nem csak az ország további jövőjére, hanem az összes válsággal beállt kérdésre is választ kaphatunk – bár nem biztos, hogy kíváncsiak leszünk rá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását