2024. április 19. - Emma

Börtönben az adócsaló polgármester

Visszavonta fellebbezését Kisléta polgármestere, ezért jogerőssé vált a rá adócsalásért és magánokirat-hamisításért kiszabott egy év nyolc hónap börtönbüntetés, valamint a mellékbüntetésként kiszabott pénzbüntetés; az ítélet jogerőre emelkedése miatt a po
2008. június 17. kedd 12:05 - Hírextra

Pénzes Sándort a Nyíregyházi Városi Bíróság múlt év decemberében ötrendbeli, az adóbevételt jelentős, több mint 18 millió forint mértékben csökkentő adócsalás bűntettében és háromrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek, s mindezért 1 év 8 hónap, négy évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte - mondta Nyakó Zsuzsanna.

Hozzátette: az ügy másik vádlottját, Pénzes Sándor Károlyt kétrendbeli, bűnsegédként elkövetett adócsalás bűntettéért és kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért szintén 200 ezer forint pénzbírságra ítélte a bíróság.
Az önkormányzati vezető és társa az elsőfokú ítélet ellen elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítés végett jelentett be fellebbezést, amit azonban időközben visszavontak, így a kiszabott büntetésük jogerőre emelkedett.

A bírósági elnökhelyettes-szóvivő az MTI munkatársának kérdésére megerősítette: az első fokú bíróság nem adott helyt a polgármester és védője által benyújtott, a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli felmentést indítványozó kérelemnek. Ez azt jelenti, hogy Pénzes Sándornak le kell mondania tisztségéről.

A jogerőre emelkedett ítélet tényállása szerint a polgármester az irányítása alatt álló kft. nevében 1999 harmadik negyedévétől 2001 negyedik negyedévig, a benyújtott áfa-bevallásaiban több, valótlan tartalmú számla általános forgalmi adó tartalmát figyelembe véve 18 millió 295 ezer forinttal csökkentette jogosulatlanul az állam adóbevételét.
Az önkormányzati tisztségviselő különböző budapesti székhelyű építőipari vállalkozások és építési vállalkozók nevében kiállított, olyan fiktív számlákat szerzett be, amelyek mögött valós gazdasági tevékenység nem volt.

A számlákat Pénzes Sándor cége nettó árbevételének megállapítása során költségnövelő tételként vette figyelembe, és azzal kft.-je társasági adóalapját és fizetendő adóját mérsékelte.
Társa pedig más nevében és nevére állított ki számlákat - tette hozzá Nyakó Zsuzsanna.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását