2024. április 30. - Katalin, Kitti

Demonstrációs bizottságot alakítottak a fegyveresek és a rendvédelmiek

Demonstrációs bizottságot alakított a mintegy 40 ezer dolgozót tömörítő Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöksége, mert nem fogadják el, hogy 2009-ben reálértéken csökkenjenek az illetményeik - közölte az MTI-vel a sz
2008. október 30. csütörtök 19:14 - Hírextra
Kónya Péter az elnökség nevében írt közleményéből kiderül: csütörtökön a miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson jelentette be a demonstrációs bizottság létrehozását, miután "egyértelművé vált, hogy a kormány nem kívánja maradéktalanul betartani az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal 2007. február 19-én megkötött megállapodást".

A mintegy 40 ezer rendőrt, katonát, tűzoltót, vámost, börtönőrt, polgári védelmi és nemzetbiztonsági dolgozót tömörítő szervezet elnökségének álláspontja szerint a konvergenciaprogram megszorító intézkedései a bérből és fizetésből élőket, ezen belül is leginkább a közszféra munkavállalóit sújtotta leginkább. Ez az elmúlt két évben azt eredményezte, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói jelentős reálbércsökkenést szenvedtek el - olvasható a közleményben.

Kónya Péter szerint a kormány tervezett intézkedései azt eredményezhetik, hogy a fegyveres és rendvédelmiek a 2003-as bérszínvonalra lennének visszaszorítva. A jelentős létszámhiánnyal és túlmunkával terhelt szféra működőképessége is veszélybe kerül.

"Az FRDÉSZ kész tudomásul venni, hogy a kormánnyal megkötött szerződésben rögzített 2009-re vonatkozó reálbér növekedést, a válság helyzet miatt a kormány nem tudja teljesíteni, ugyanakkor az FRDÉSZ minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza a szférában a reálbér csökkenést" - tartalmazza a közlemény. Hozzáfűzték: a szervezet vezetése és demonstrációs bizottsága ugyanakkor kész a tárgyalásokra a kormánnyal.

Az FRDÉSZ elnöke a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen jelezte, hogy a szolgálati nyugdíjas fegyveres és rendvédelmieknek a törvény szerinti nyugdíjkorhatára nem 62, hanem 57 év, ezért bármilyen korlátozást tervez a kormány a 13. havi nyugdíjak kifizetésében, ezt figyelembe kell vennie - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását