2024. május 12. - Pongrác

A szülők öngyugatatásból vesznek gyerekeiknek mobiltelefont

A mobiltelefonok tömeges elterjedése az olasz általános iskolás gyerekek körében - az ötödikesek közül már legalább minden hatodik tanuló rendelkezik vele - sokkal inkább a szülők igénye, mint valódi szükséglet - állapítja meg két olasz tanulmány.
2008. október 30. csütörtök 07:07 - Hírextra
A római La Sapienza Egyetemen és a milánói La Cattolica Egyetemen egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy a kamaszkor előtt ajándékozott mobilok afféle köldökzsinórként szolgálnak a mamák és papák számára, amellyel a gyerekek első önállósodási kísérleteit igyekszenek a szülők egyensúlyban tartani.

És noha a másodikosoknak még csak 20 százaléka mobiltulajdonos, az életkor előrehaladásával ez az arány exponenciálisan nő: az alsófokú középiskola (nagyjából a magyar iskolarendszer felsőtagozatának megfelelő iskola) utolsó évében már 90 százalékra. Még maguk a gyerekek is felismerik, hogy a telefon majd később lesz igazán hasznos számukra.

"Ez azt mutatja, hogy a legkisebbek esetében a mobilhasználatot inkább a szülők erőltetik. Anyu és apu így kívánják megtartani a gyermekük nevelése feletti teljes kontrollt, akkor is, ha a kis trónörökös éppen más felnőttek társaságában van, mint például egy iskolai kiránduláson" - magyarázta Anna Maria Ajello, a La Sapienza neveléspszichológiai tanszékének professzora az ANSA hírügynökségnek adott interjújában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását