2024. április 28. - Valéria

A rendőrség és az emberi jogok figyelembevétele

Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön közleményben visszautasította Juhász Imrének, a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) alelnökének kijelentéseit, amelyekben az alelnök arra utalt, hogy a rendőrség nincs tisztában az emberi jogokkal,
2008. október 30. csütörtök 14:08 - Hírextra
Az FRP kedden tartott sajtótájékoztatót Budapesten, ahol Juhász Imre, a panasztestület alelnöke arról beszélt: az addig megvizsgált panaszok két fő eseménnyel - a március 15-i nemzeti ünnepen történtekkel, illetve az április 11-i, Clark Ádám téri előállításokkal - kapcsolatban érkeztek. A testület szerint Clark Ádám téren történtek miatt érkezett kifogások megalapozottak voltak; a grémium több alkotmányos jog sérelmét állapította meg. Juhász Imre akkor azt mondta: Bencze József egyik esetben sem értett egyet a megállapításokkal.

A rendőrfőkapitány szerint nem helytálló Juhász Imre azon kijelentése, miszerint: "+tömegoszlatásos ügyekben (...) a rendőrség fellépése kapcsán megállapított súlyos alapjogsérelmek mindegyikére elutasító válasz érkezett+".

Bencze József szerint eddig 28 olyan ügyben hozott határozatot, amelyekben az FRP is végzett vizsgálatot. Ezek harmadában részben vagy egészben helyt adott a panasznak, s számos kérdésben egyetértett az FRP megállapításaival is - írta. "Ezekben a határozatokban részletes szakmai indokolást adtam különös figyelemmel a vonatkozó jogszabályokra, a szakma belső szabályaira, az Alkotmánybíróság eseti döntéseire, s nem utolsó sorban az Állampolgári Jogok országgyűlési biztosa, illetve a Panasztestület állásfoglalásaira is".

Bencze József úgy fogalmazott: "sem nekem, sem munkatársaimnak nem érdeke a mundér becsületének mindenáron való védelme. Ellenkezőleg: alapvető érdekünk fűződik ahhoz, hogy az állampolgári panaszok tisztességes kivizsgálása és orvoslása révén is javuljon a rendőri munka színvonala, törvényessége (...)".

A rendőrfőkapitány továbbá cáfolta az alelnök egy másik megállapítását is, miszerint: "+a rendőri vezetők, a parancsnoki és legénységi állomány nélkülözi az emberi jogi tárgyú nemzetközi egyezmények, az európai uniós normák, az alkotmányos szabadjogok ismeretét+".

Bencze József kiemelte: a rendvédelmi szervek minden tagja jogi oktatásban részesül, és hivatásos állományú vezetők számára kötelezően előírt képesítési követelmény a Rendőrtiszti Főiskola (RTF) által igazolt felsőfokú szakmai végzettség. Az oktatásban pedig kiemelt szerepet kap az alapjogok rendszerének és az azokat deklaráló, rögzítő dokumentumok részletes ismertetése.

A rendőrfőkapitány ezen kívül közölte, hogy munkája során életbe léptette az állampolgári panaszok kezelésének új belső szabályrendszerét, és új szervezeti egységet hozott létre az ORFK Ellenőrzési Szolgálatán belül az állampolgári panaszok gyors, hatékony és tisztességes kivizsgálása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását