2024. április 29. - Péter

Lekérhető lesz, hogy szereplünk-e a rendszerben

Magyarország december 21-ei, a schengeni térséghez való csatlakozását követően bárki lekérheti; szerepel-e az úgynevezett Schengeni Információs Rendszerben (SIS) - közölte az adatvédelmi ombudsman egy hétfői, budapesti konferencián.
2007. december 3. hétfő 19:29 - Hírextra

Péterfalvi Attila elmondta, a SIS egy olyan nyilvántartási, körözési rendszer, amely a tagállamok egymástól független, nemzeti adatbázisára épülve európai hálózatot alkot.

Az ombudsman intézménye és az emberi jogok védelme Magyarországon című, a Parlamentben megrendezett konferencián az országgyűlési biztos azt közölte: az említett rendszerből bármelyik tagállam lekérdezhet információkat, ám nem módosíthatja más országok bejegyzéseit, adatait.

Arra hívta fel a figyelmet: az általános adatvédelmi elveknek megfelelően az úgynevezett schengeni végrehajtási egyezmény elismeri a személyek jogát arra, hogy tájékozódjanak az SIS-ben tárolt, rájuk vonatkozó adatokról, valamint hogy a hibás bejegyzések kijavítását, törlését kérjék, akár bírósági úton.

Péterfalvi Attila azt közölte, amennyiben bárki tájékoztatást kíván kapni arról, hogy adatai szerepelnek-e a SIS-ben, illetve ezen adatok helyesbítését vagy törlését kezdeményezi, kérésével Magyarországon az országos rendőr-főkapitányság civil irodáját, vagy az adatvédelmi biztost kell megkeresnie.
Az adatvédelmi biztos a hivatalát érintő, jövőbeni változások között említette, hogy tanácsadással kívánják segíteni a jogalkotást. Mint mondta, ezt jobbnak tartja, mint az utólagos jogvédelmet.

A konferenciát követő sajtótájékoztatón Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa arra az újságírói kérdésre, hogy a strasbourgi bíróság döntéseit a tagországoknak kötelező érvényűnek kell-e tekinteniük, illetve át kell-e ültetniük a hazai gyakorlatba, egyebek mellett azt mondta, hogy azok a "joggyakorlatot orientáló elvi útmutatások". Nem születik mindig azonnali kötelezettsége a törvényhozónak arra, hogy lépjen és döntsön - fűzte hozzá.

Az Európában tagállamonként eltérő szabályozásokra utalva példaként említette, hogy korábban Franciaországban a rendőrök nevettek azon a kérdésen, hogy "egy spontán tüntetést fel kell-e oszlatniuk?" "Ezt nem csinálták egyszerűen, Strasbourg nélkül sem" - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását