2022. július 3. - Kornél, Soma

Kár érte a BKV-t?

Kár érhette a BKV-t Szalainé Szilágyi Eleonóra, a közlekedési vállalat volt humánpolitikai igazgatójának végkielégítési ügyében, ha nem sikerült megegyezni vele a juttatásokról, akkor jogi útra kell terelni a vitát.
2009. július 27. hétfő 19:11 - HírExtra
Szalainé Szilágyi Eleonóra távozását hétfőn jelentette be a BKV, erre tájékoztatásuk szerint a korábbi közös megegyezés módosításával nyílik lehetőség. A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról, hogy hiába fizettek ki tavaly márciusban - a prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forint végkielégítést a személyzeti vezetőnek, továbbra is a társaságnál dolgozhatott havi bruttó négymilliós fizetésért.

Vitézy Dávid sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a BKV hitelessége forog kockán, ha "napirendre térnek e fölött", mert nagyon sok kérdés adódik. Szerinte az ülésen kiosztott dokumentumokból kiderül: Szalainé 16 milliós titoktartási juttatást is kapott, amire egy állami cégnél "nehéz választ találni".

Kérdéses, hogy mennyiben módosítja a helyzetet az, ha a humánpolitikai igazgató a meghosszabbított felmondási idejének végén már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, tehát nem járna neki végkielégítés - hangoztatta. Úgy vélekedett: kérdéses az is: ha 2,7 millió forint volt Szalainé törzsbére, akkor miért 4 millió forintos átlagbérrel számolták ki a végkielégítését.

Úgy vélte, ha nem járnak sikerrel a tárgyalások a BKV vezetősége és a volt humánpolitikai igazgató között, akkor felvethető: nem ütközik-e jó erkölcsbe a korábban kötött megállapodás a cég és Szalainé között.

Vitézy Dávid elmondása szerint azt javasolta az fb-nek: kezdjenek tárgyalásokat a volt humánpolitikai igazgatóval, hogy arra a minimális szintre csökkentsék végkielégítését, amelyet a törvény előír, a különbözetet pedig Szalainé fizesse vissza. Ezt a javaslatát - közlése szerint - nem támogatták.

Székely Gábor, az fb elnöke újságíróknak azt mondta: a cég belső ellenőrzési igazgatósága tíz napon belül kivizsgálja az esetet, amit a bizottság megtárgyal. Hangsúlyozta: bár a szerződés megkötése jogszabályba nem ütközik, a belső vizsgálatnak azt is ki kell derítenie, hogy erkölcsös-e ilyen szerződést kötni.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban a sajtótájékoztatón azt mondta: Szalainé önmaga mondott le "a körülmények" miatt s a belső vizsgálat deríti majd ki, hogy miért maradt a cégen belül "titokban" az ő továbbfoglalkoztatásával kapcsolatos információk.

Hangsúlyozta: akár személyi következményekkel is járhat a vizsgálat, de arról nem tudott nyilatkozni, hogy anyagi következmények felmerülhetnek-e.

A Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt Hagyó Miklós (MSZP) Budapest főpolgármester-helyettese és Kocsis István is vizsgálatot indított.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója az MTI-nek múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra nem bruttó 4 millió, hanem bruttó 1,2 millió forintot keres, igaz - teljesítmény szerint - 120 százalékos prémiumra is jogosult.

A kommunikációs igazgató az MTI-nek korábban elmondta, hogy Szalainé azért maradhatott még másfél évig a cégnél - annak ellenére, hogy végkielégítését megkapta -, mert Balogh Zsolt, az előző, megbízott vezérigazgató erre szabályos megállapodást kötött vele.

A BKV-nál pályázatot írtak ki a humánpolitikai igazgatói címre, az eljárás végéig feladatait Sziebert Róbert, a cég jogi igazgatója látja el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását