2024. április 25. - Márk

Hagyományőrzés a Kárpátok alatt

Második alkalommal rendeztek középkori várjátékokat szombaton a kárpátaljai Munkács várában, nagyobbrészt magyarországi hagyományőrző egyesületek részvételével.
2010. szeptember 4. szombat 17:38 - HírExtra
Az egy éve első ízben bemutatott várjátékok sikerén felbuzdulva ezúttal – hagyományteremtő céllal – egész napos hagyományőrző és gazdag kulturális programmal várták az ukrajnai és magyarországi érdeklődőket a rendezvény szervezői, az ungvári magyar főkonzulátus, Munkács város önkormányzata és az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület.

A magyar történelem elképzelhetetlen az ezer éves munkácsi vár nélkül, amely fontos szerepet játszott a Kárpátalján élő nem magyar nemzetiségek múltjában is. Munkács vára arról is ismert, hogy őrizték benne a Szent Koronát, raboskodott a falai között Kazinczy Ferenc, megénekelte Petőfi, s a városban született a 19. század egyik legjelentősebb festőgéniusza, Munkácsy Mihály - mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a játékok megnyitó ünnepségén.

Sziklavári Vilmos ungvári magyar főkonzul beszédében azt hangsúlyozta, hogy reményei szerint a jövőben minden évben megtartják Munkácson a várjátékokat, s a magyar fél mindent megtesz annak érdekében, hogy rendezvény hamarosan részévé váljon a hasonló nyugat-európai várjátékoknak.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere kiemelte: a várjátékok hozzájárulnak ahhoz, hogy a Kárpátalján ma élő nemzedékek megismerjék a térség történelmét.A várjátékokon nagy sikerrel mutatkoztak be a népes közönség előtt a solymári barantások, a Debreceni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete, a kijevi ukrán és dabasi hagyományőrzők, valamint a Miskolci Templomos Hagyományőrzők.

Az ügyességi bemutatók között a miskolci gólyalábasok, a solymári Cédrus táncegyüttes és a dabasi Ezüstlant énekegyüttes szórakoztatta a közönséget. Záróprogramként a munkácsi közönség a város színházában a Show Time című musicalból láthatott részleteket.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását