2024. május 6. - Ivett, Frida

A kormány az államcsődöt akarta elkerülni

A pénzügyi mentőcsomag nagysága arra utal, hogy a kormány egy küszöbön álló államcsődöt kívánt elkerülni - mondta a Fidesz alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. október 30. csütörtök 15:10 - Hírextra
Mindenkit meglepett a pénzügyi mentőcsomag nagysága. Hogy ezt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kellett felvenni, arra utal, jóval nagyobb a baj az államháztartás finanszírozhatóságával, mint azt a kormány bevallotta, illetve mint azt az elemzők gondolták - fogalmazott Pokorni Zoltán.

Hozzátette: ennek csak egy magyarázata lehet, mégpedig az, hogy a kormány egy küszöbön álló államcsődöt kívánt elkerülni ezzel a "kétségbeesett és valóban szégyenteljes" lépéssel.

Pokorni Zoltán képtelennek és felháborítónak nevezte, hogy "Gyurcsány Ferenc sikerként állítja be, hogy Magyarország ilyen kritikus helyzetbe, az EU szégyenpadjára került".

A miniszterelnök természetesen nem felelős az amerikai ingatlanpiaci válságért, ám azért felelős, hogy Simor András jegybankelnök szavaival élve Magyarország a leggyengébb antilop az EU-n belül - jelentette ki a Fidesz alelnöke. Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság 2000-ben még a visegrádi országok legerősebbje volt, jelenleg viszont már a leggyengébb. Pokorni Zoltán szerint ma Magyarországot Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Pakisztánnal együtt emlegetik.

Kitért arra, hogy Tukacs István, a miniszterelnök adóügyi megbízottja egy rádióműsorban azt állította, az IMF-től felvett hitelnek nincs forintba kifejezhető ára.

Évi 15 milliárd forint a rendelkezésre állási díj, ami évente 400 darab mentőautó ára, teljes felszereléssel - mondta erre Pokorni Zoltán.

Mint elhangzott, sem a parlamenti szakbizottságok, sem pedig a pártok nem kaptak még semmiféle írásos tájékoztatást az IMF-megállapodásról, csupán egymásnak ellentmondó információkhoz juthattak hozzá. Úgy vélte, az a legkevesebb, hogy az aláírás előtt a szakbizottságok, illetve a pártok képviselői megismerhessék és megvitathassák a szerződés tervezetét.

A fideszes vezető propagandafogásnak tartja az állami vezetők juttatásainak tíz százalékos csökkentésével kapcsolatos kormányfői kezdeményezést, akárcsak Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető javaslatát az országgyűlési képviselőknek járó költségtérítés újragondolására.

Ennek érzékeltetésére példaként hozta fel, hogy az Magyar Fejlesztési Bank és a MÁV elnökének havi jövedelme meghaladja a hárommillió forintot, az Autópályakezelő vezetőjéé pedig kétmillió forint. Megjegyezte: ebben a körben a tíz százalékos csökkenés életvitelszerű változást nem okoz, ugyanakkor egy nyugdíjas esetében hasonló csökkenés húsba vágó.

A parlamenti képviselőkön minden alkalommal el lehet verni a port, állunk elébe e kezdeményezésnek - mondta a képviselői költségtérítés esetleges csökkentéséről Pokorni Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását