2024. április 19. - Emma

Sztatin szedése csökkenti a tüdőgyulladás okozta halálozást

Közel egyharmaddal kisebb volt a kockázata a tüdőgyulladásos páciensek halálozásának, ha koleszterinszint-csökkentő, sztatinhatóanyagú gyógyszert szedtek a kórházba kerülésük előtt - közölték dán kutatók.
2008. október 29. szerda 13:06 - Hírextra
Reimar Thomsen, az Aarhus Egyetem munkatársa 29 900, tüdőgyulladással kórházba került ember sorsát követte nyomon Dániában. A tanulmány során úgy találták, hogy azoknak a pácienseknek, akik megbetegedésük előtt sztatint szedtek, 31 százalékkal kisebb volt a tüdőgyulladásból eredő halálozási kockázata.

A vizsgálatba vont emberek öt százaléka tartozott ebbe a körbe.A sztatinokat nem szedők 16 százaléka halt meg 30 napon belül, 22 százaléka pedig 90 napon belül attól az időponttól számítva, hogy tüdőgyulladás diagnózisával kórházba kerültek.

A koleszterinszint-csökkentő szert alkalmazók körében ez az arány 10, illetve 17 százalék volt - írják a tanulmány szerzői az Archives of Internal Medicine című szaklapban.

A kutatók úgy vélik, a sztatinok a gyulladás csökkentésében játszanak szerepet, csökkentik a vérrögök képződésének valószínűségét, valamint a szívroham és a szélütés esélyét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását