2024. április 29. - Péter

Magyarázatot találhatnak a Stonehenge-re

A Stonehenge-nél folyó ásatásoknál a régészeknek sikerült elérniük azt a réteget, amely végül magyarázatot adhat arra, hogy mi lehetett eredetileg a kőépítmény rendeltetése. A kéthetesre tervezett feltárást a BBC finanszírozza, az ásatásokról szóló filmet
2008. április 11. péntek 19:17 - Hírextra

Az UNESCO örökségvédelmi listáján szereplő Stonehenge-dzsel kapcsolatban mindmáig viták tárgyát képezi, hogy mi célból és mikor épült a brit szigetek pogány múltjához kötődő, szabálytalan alakú kőépítmény.

Az ásatások április elsején kezdődtek, s mostanra a csoport elérte azokat az üregeket, ahol egykoron a rejtélyes kék kövek állhattak. Ezek a kisebb kövek, amelyeknek a többsége hiányzik, valaha az építmény eredeti szerkezetét határozta meg. A kutatók meggyőződése szerint a kék kövek elárulhatják, hogy Stonehege eredetileg gyógyhely volt - olvasható a BBC News hírei között.
A régészek most szervesanyagmintákat vesznek az ominózus üregekből, hogy meghatározzák az időpontot, amikor a kék köveket a helyükre tették.

A projektet irányító Timothy Darwill professzor, a Bournemouth Egyetem vezető Stonehenge-szakértője, valamint Geoffrey Wainwright, a Régészeti Társaság (Society of Antiquaries) elnöke szerint amennyiben többet sikerül megtudni a kék kövek történetéről, sikerül megfejteni, hogy 4500 évvel ezelőtt miért hozták létre a kőépítményt.

A két kutató szerint a szürkéskék homokkő (a kék kő) a Stonehenge-től 250 kilométerre lévő dél-walesi Preseli-hegységből származhat, s azért szállították ilyen távolságra, mert a neolitikum embere hitt mágikus gyógyító erejében. A tudósok feltételezése szerint a szürkéskék homokköveket Kr. e. 2600 körül rakták le, majd 200 évvel később eltávolították helyükről, ám ez csupán megközelítő időmeghatározás.

Geoffrey Wainwright véleménye szerint ez egyfajta "újkőkori Lourdes" lehetett.

A régészek máris számtalan leletre, így agyagedény-maradványokra, római kerámiadarabokra, valamint őskori kőkalapácsokra bukkantak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását