2024. május 17. - Paszkál

Nyugdíjasok véleménye az IMF csomagról

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) se nem elutasító, se nem elfogadó, hanem lojális a készülő, 13. havi nyugdíjat érintő intézkedésekkel, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület (ONYPE) viszont nem kapott megfelelő tájékoztatást - nyilatkoztak a ny
2008. október 29. szerda 18:03 - Hírextra
Jankovits György, a NYOSZ elnöke elmondta: október közepén már látható volt, hogy a gazdasági intézkedések a korosztályt is érinteni fogják, ezért annak ellenére, hogy a tervezet konkrét formáját még nem ismerték, már ekkor fontosnak tartották a közös vélemény kialakítását.

Ismerve a készülő intézkedést, a NYOSZ lojális ehhez a csomaghoz - mondta az elnök. Úgy tűnik, hogy a kisebb nyugdíjú emberek helyzetére inkább figyelemmel van a program. Az ország számára szükséges források előteremtéséhez a nyugdíjasok is hozzájárulnak - tette hozzá.

Zsák Jánosné, az ONYPE elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: a szervezet még nem alakította ki véleményét, mert a döntéshozók az intézkedések megtervezésébe nem vonták be őket és a tájékoztatás elmaradását is sajnálatosnak tartják.

Kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány javaslata szerint az emberek, a vállalkozások és az ország gazdaságának biztonságát szolgáló stabilizációs lépések részeként a 13. havi nyugdíjat csak azok kapnák, akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt. A 13. havi nyugdíjra jövőre is számíthatnak az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagyis a 62 éves életkort el nem érő rokkantnyugdíjasok is. Az átlagosnál magasabb nyugdíjban részesülők 13. havi rokkantnyugdíját - ugyanúgy, mint az öregségi nyugdíjasok esetében - 80 ezer forintban fogják maximálni 2009-től.

A Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság januári adatai szerint Magyarországon, 2008 januárjában nyugellátásban, főellátásként 2.775.560-an részesültek. Öregségi és öregségi jellegű nyugdíjat összesen 2.090.103 fő, ezekből öregségi nyugdíjat 1.716.315 fő kapott. Ezen belül 261.724-en részesültek korhatár alatti öregségi nyugdíjban. A korhatár alatti rokkant nyugdíjasok száma 432.840 volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását