2024. május 14. - Bonifác

Az orvosi kamara vizsgálatot kér az IMf segéllyel kapcsolatban

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a köztárasági elnökhöz és az Akadémia elnökéhez fordult azért, hogy független szakértői vizsgálat tárja fel az ország gazdasági helyzetét és azt, hogy szükség van-e a súlyos IMF hitelfeltételek vállalására - jelentette be a ka
2008. október 29. szerda 18:00 - Hírextra
Éger István rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: a MOK területi szervezeteinek tanácsa szerdán áttekintette az egészségügy helyzetét és egyhangúlag úgy határozott: a biztonságos, joggal elvárható betegellátás nem biztosítható a gyógyító intézmények növekvő adóssága és a munkaerő elvándorlása miatt.

A 13. havi fizetések szerdán bejelentett megvonásának terve pedig olyan munkaerőhiányt eredményez, ami "a betegellátást a végsőkig ellehetetleníti".

"Nem vállaljuk a felelősséget tovább a betegellátás biztonságáért, amennyiben ágazatunk gazdasági helyzete a kilátásba helyezett intézkedések szerint alakul" - jelentette ki az orvosi kamara elnöke.

Mindezek miatt a kamara a köztársasági elnökhöz és az Akadémia elnökéhez fordul, hogy kezdeményezzenek független szakértői vizsgálatot az ország gazdasági-pénzügyi helyzetének megítélésére. Továbbá a kamara társadalmi mozgalmat indít, felszólít minden szakmai és civil szervezetet, csatlakozzon a kezdeményezéshez annak érdekében, hogy kiderüljön, valóban szükség van-e olyan súlyos "több generáció sorsára kihatással bíró hitelfeltételek vállalására, amelyek a társadalom humánszolgáltatásait, így különösen az oktatást és az egészségügyet, mint társadalmi közszolgáltatást létükben fenyegetik" - mondta Éger István.

Az orvosi kamara elnöke szerint az IMF hitelfeltételei olyan előírásokat tartalmaznak, melyek hatására teljesen kiszolgáltatottá válik az ország. A válságot okozó liberális eszme világszerte vereséget szenvedett, s eközben az ország vezetése éppen az ezen eszme által diktált feltételeket készül elvállalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását