2024. április 25. - Márk

Kritikus tömeg

A koalíció és az ellenzék vezető pártjai csütörtökön várhatóan közösen szavazzák napirendre a több tízezer budapesti kerékpáros közlekedő nevében felszólaló civileket.
2008. június 25. szerda 16:57 - Hírextra
A Critical Mass mozgalom képviselői felszólalásukban szeretnék felhívni a budapesti döntéshozók figyelmét a város lakói körében elkezdődött, és rendkívül gyorsan terjedő szemléletváltásra. A kerékpárosok számának egész Európában példátlan, de példa értékű és robbanásszerű növekedésére, az ezzel járó előnyökre, és óriási feladatokra. Szeretnék a közgyűlés egyhangú támogatását, következetes és bátor kiállását kérni a szükséges beruházások, közlekedésszerkezeti változtatások meglépéséhez. A kerékpárosok szerint olyan évek következnek, amikor Budapest arculatát gyorsan és radikálisan átformálja a környezetbarát biciklik elterjedése. A fővárosnak ezekben az időkben váratlan, ölébe hullott lehetősége nyílik a lakói által régóta vágyott élhető környezet kialakítására. Londonnal, Brüsszellel, Berlinnel és más kerékpározást hatalmas erőfeszítésekkel támogató városokkal ellentétben, Budapesten már a biztonságos és méltó körülmények hiányában is futótűzként terjed a kerékpározás. A város közlekedésének legnehezebb évei, az üzemanyagárak emelkedése, és az egyre inkább teret hódító környezettudatosság ezt csak tovább erősíti majd. A kerékpárosok reális célnak tartják, hogy a két év alatt elért jelenlegi 4-5%-os forgalmi részarányukat a következő 3-4 évben 15% fölé emeljék. Ez a változás a közterületi és közlekedési funkciók, közösségi szokások, az épített és természeti környezet radikális javulását hozza majd magával. Ehhez azonban már kevés a civil mozgósítás és meggyőzés. Teljes társadalmi összefogásra van szükség.
A kerékpárosok képviselői szeretnék felkérni a főváros döntéshozóit arra is, hogy a szeptemberi Európai Autómentes Napon a fenti célok elérése, és a közösségi közlekedés támogatása érdekében minden eddiginél nagyobb erővel népszerűsítsék majd a várost és lakóit kímélő közlekedési formákat. Álljanak a civilek mellé, és segítsenek elérni, hogy a mobilitási hét illetve az azt záró autómentes nap a kipipált rendezvényeken túl, idén a forgalomban már másnap is szemmel látható valódi változásokat hozzon. Amennyiben civilek céljat megértik, és magukénak érzik, tegyék szeptember 22-ét az Budapest újjáéledésnek nyitányává.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását