2024. április 18. - Andrea, Ilma

Márton-nap a reneszánsz jegyében

Márton-napi mulatságot rendeznek a reneszánsz jegyében november 8-9-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a szentendrei skanzenben újbor fesztivál és libator várja a látogatókat.
2008. október 29. szerda 15:31 - Hírextra
Szent Mártonnak ünnepén égő lámpást viszek én - így hangzik a mezőgazdasági múzeum november 8-i programjának címe, amikor lampionos zenés felvonulás veszi kezdetét délután 5-től a Vajdahunyadvár körül.

Az épületben este 6 órától tárlatvezetés indul, A magyar bor Európában címmel. Reneszánsz kori ludas ételekről lesz gasztronómiatörténeti beszélgetés Füreder Balázzsal, a Kodolányi János Főiskola turizmus tanszékének adjunktusával.

Tátrai Zsolt fényképező borászmester tart november 9-én előadást Fény és szőlő címmel, Csoma Zsigmond muzeológus közreműködésével. Szintén Csoma Zsigmond kalauzolja a látogatókat a Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza kiállításon, amelynek ő a kurátora. Ezen a két napon mutatkoznak be a Fejér megyei borrendek is.

November 9-én az egész nap a reneszánsz jegyében telik: előadások sorozata idézi fel a kort, különböző aspektusokból. Szó lesz a kor királynéiról és életmódjukról, valamint az akkortájt használatos kerti fűszerekről, stílusos zenei aláfestéssel. A rendezvényt mesejátékok, gyerekprogramok és zenés-táncos népi produkciók színesítik.

Többféle újdonsággal rendezik meg az idén a Márton naphoz kötődő újbor fesztivált és libatort a szentendrei skanzenben ahová több ezer vendéget várnak - közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.

Takách Zsuzsanna elmondta, Márton napon még a századfordulón is országszerte lakomákat tartottak, s ilyenkor az őszi szokáskör szerint a pásztorok és a gazdák kolbásszal, szalonnával, tömött libával kölcsönösen megajándékozták egymást. Ezt a régi szokást elevenítik fel a Kisalföld tájegységen, amelynek házaiba most beköltöznek a Lajta Hagyományőrző Egyesület tagjai, és zenével, táncos mulatsággal teremtenek jó hangulatot. Megelevenedik a híres halászi búcsú is.

A gasztronómia híveinek egy mesterszakács készít majd különféle libafogásokat, köztük libamájat balzsamecettel és mézes céklával. Ugyancsak érdekesnek ígérkezik a szelídgesztenyével és vargányával főzött kölesrizottó, amelyet főtt és füstölt libamell-darabokkal javítanak fel. A Márton napi műsorkínálatban régi foglalkozások is előkerülnek, gyertyamártást, mézeskalács-sütést, krumplipuska- és tollsíp-készítést tanulhatnak a régi újra fogékony fiatalok.

A kulturális rendezvények között újdonság Agócs Gergely 14 éves mesemondó fellépése és a Gabalyda Bábszínház előadásában Ludas Matyi bemutatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását