2024. június 15. - Jolán, Vid

Rényi András nyerte a 2009-es Velencei kurátori pályázatot

Rényi András művészettörténész nyert Forgács Péter Col tempo (Idővel) című munkájával a 2009-es Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále kurátori megbízatására kiírt pályázaton.
2008. október 15. szerda 22:30 - Hírextra
A magyar pavilon tárlatának megrendezéséért nyolcan versengtek, a nyertes Rényi András és Forgács Péter nevét szerdán este megerősítette az MTI-nek Petrányi Zsolt, a Műcsarnok ügyvezető igazgatója, a Velencei Biennále nemzeti biztosa.

A Col tempo-t tartotta a zsűri a pályázatok közül a megvalósításra legalkalmasabbnak. A történeti képi dokumentumokat felhasználó videó-installáció vizuális hatásában figyelemfelkeltő, egyetemes és ugyanakkor aktuális társadalmi problémákra reflektál - mondta Petrányi Zsolt.

A zsűri véleménye az volt - tette hozzá a nemzeti biztos -, hogy ez a munka használja ki leginkább a magyar pavilon térbeli adottságait, az épület belső terének karakterét. A tervezett kiállítás fontos állomása lehet a jövőre centenáriumát ünneplő velencei magyar jelenlétnek és Forgács Péter nemzetközi elismerésekkel övezett pályájának.

Rényi András művészettörténész, esztéta a modernitás és a posztmodernitás kérdéskörét vizsgálja tanulmányaiban. A kortárs magyar képzőművészek közül nagy elemzéseket közölt Kondor Béla, Bódy Gábor, Jovánovics György és El Kazovszkij műveiről.

Forgács Péter médiaművész, független filmes a Dunai Exodus készítője, 2007-ben a hollandiai Erasmus Prize kitüntetettje 1978 óta több mint 30 filmet készített. Videó-installációit az 1990-es években a legnevesebb európai múzeumok és galériák mutatták be. Nádas Péter könyvéből készített Saját halál című filmje a kísérleti film kategóriában elnyerte a fődíjat 2008-ban, a Budapesti Filmszemlén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását