2024. június 17. - Laura, Alida

Írország marad az eurózónában

Írország nem fog kilépni az eurózónából - jelentette ki a spanyol El País-nak adott nyilatkozatában az ír külügyminiszter. Micheál Martin elmondta: az ilyen jellegű feltételezés alaptalan, a kilépés gondolata szóba sem került.
2010. december 19. vasárnap 16:25 - HírExtra
Írország kis, exportorientált gazdaság, és az egységes piacnak óriási jelentősége van számára. Az ír parlament szerdán szavazta meg az országnak felajánlott 85 milliárd eurós segélycsomag elfogadását az IMF-től és az Európai Uniótól.

A 85 milliárdból 35 milliárd euró szolgálja a válságos helyzetbe jutott ír bankszektor megsegítését: 10 milliárdot azonnali feltőkésítésre kívánnak fordítani, 25 milliárd pedig pénzügyi hátteret nyújt a további banki hitelromlás elkerüléséhez. Írország a maga részéről 17,5 milliárd eurót fordít - készpénzben, illetve a nyugdíjalapok mozgósítása révén - bankrendszerének megmentésére. Az ír válságot - Görögországétól eltérően - elsősorban a bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement építőipari és ingatlanvállalatokban.

Szinte példátlanul agresszív, egyszerre öt fokozatú leminősítéssel megvonta Írország elsőrendű adósosztályzatát csütörtökön a Moody's Investors Service, a bankveszteségekkel kapcsolatos költségvetési terhekkel és az ír gazdaság bizonytalan kilátásaival indokolva a drasztikus lépést. Írország hosszabb távú kilátásait ugyanakkor kedvezően ítélik meg londoni elemzői körökben.

Írország egy héten belül a második nemzetközi hitelminősítőnél vesztette el elsőrendű besorolását, a múlt héten ugyanis a Fitch Ratings szintén meredek, három fokozatú osztályzatrontással ugyancsak a közepes befektetői ajánlású sávba sorolta vissza az ír államadósságot.

A hitelminősítők ráadásul más euróövezeti tagállamokra is sorra jelentették be a negatív besorolási lépéseket: a héten leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Belgium osztályzatainak kilátását a Standard & Poor's, a Moody's osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Spanyolország egyébként magasan elsőrendű adósbesorolásait, és szintén további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Görögország már most sem befektetési ajánlású - vagyis "bóvli" - kormánykötvény-adósi besorolását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását