2024. május 4. - Mónika, Flórián

A bíróság elutasította Sarkozy keresetét

A szólásszabadságra hivatkozva a francia igazságszolgáltatás elutasította szerdán Nicolas Sarkozy államfő keresetét, aki az őt ábrázoló vudubabák betiltását kérte a párizsi bíróságtól.
2008. október 29. szerda 16:38 - Hírextra
A három héttel ezelőtt húszezer példányban kereskedelmi forgalomba került Sarkozy-baba testrészeire az államfő elhíresült idézeteit nyomtatták, s arra biztatták a vásárlókat, hogy szurkáljanak tűt az olyan mondatokba, mint a "Húzz el innen, te szerencsétlen barom!", amely tavaly szaladt ki az elnök száján, mikor valaki nem akart kezet fogni vele. A figurához 12 tű és egy "használati utasításul" szolgáló kézikönyv is jár a felhasználóknak.

A köztársasági elnök - aki foglalkozását tekintve ügyvéd - a betiltást kérő kerestében arra hivatkozott, hogy "kizárólagos és abszolút joggal rendelkezik a saját imázsa felett".

A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a bábu és a kézikönyv két egymástól elválaszthatatlan részből álló szellemi termék, amely a szólásszabadság körébe tartozó gondolatokat és információkat közvetít, tartalma alapján pedig a szatíra és a humor keretei közé tartozik, s további forgalmazását ezért engedélyezte.

Elnökké választása óta Sarkozy hatodik alkalommal fenyegetőzött perrel személyét ért támadás miatt. Ügyvédje szerint azonban már korábban is volt arra példa, hogy a hivatalban lévő francia köztársasági elnök jogi eljárást indított; 1970-ben Georges Pompidou, 1976-ban pedig Valéry Giscard d,Estaing.

A kiadó egyébként az elnök választási riválisának bábuját is piacra dobta 12 ezer példányban. Ségolene Royal azonban nem kívánt jogi ellenlépést kezdeményezni, hanem egyenesen Sarkozyn gúnyolódott, aki szerinte legközelebb már a szatirikus lapokat és tévéműsorokat is fel fogja jelenteni. "Nekem van humorérzékem, nem indítok semmilyen eljárást az én vudubabám miatt" - hangsúlyozta a baloldali politikus.

A vudu Nyugat-Afrikából eredő vallás, amelynek főként a karibi térségben, elsősorban Haitin és az Egyesült Államok déli részén vannak hívei. A hiedelem szerint a vuduvarázslók képesek a távolból átkot bocsátani ellenfeleikre tűket szurkálva a róluk formázott babába. A vallás szakértői viszont cáfolják ezeket a közkeletű hiedelmeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását