2024. április 24. - György

Magyarország jövője a kisebbséghez való viszonyán is múlik

Magyarország jövője a többségi társadalom kisebbséghez való viszonyán is múlik, amit az állam vezetői jelentékenyen befolyásolhatnak - mondta Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségért felelős szakállamtitkára kedden Budapesten, a
2008. október 28. kedd 21:17 - Hírextra
A szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy a romákkal szembeni előítélet csökkentése, valamint médiabeli megjelenésük elősegítése érdekében indította a tárca a Roma vágyak című plakátkampányt júniusban. Kitért arra, hogy az óriásplakátokat a metróaluljárókban és a köztereken eddig is lehetett látni, most pedig egy kiállítóteremben gyűjtötték egybe ezeket. Az öt különböző plakát roma származású emberek egyszerű, hétköznapi vágyait jeleníti meg.

Külön kiemelte az óriásplakátok témái közül a minőségi oktatásra, a sikeres életre, valamint a békés öregkor elérésére való vágyódást. A célokkal kapcsolatban megjegyezte: azzal romák és nem romák egyaránt azonosulni tudnak, így a közvéleményben is tudatosulhatnak az óriásplakátoknak köszönhetően, hogy a vágyakban nincs különbség az emberek között.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a kiállítás kiegészült az óriásplakátoknál kisebb méretű darabokból álló Önarckép elnevezésű kiállítással, amelyeken szintén romák mutatják be terveiket.
A plakátokon látható egyebek mellett egy roma család, amely arról tájékoztat, hogy a falujukban nem engedik be őket a szüreti bálra, megtekinthető továbbá egy vendéglős, aki mediterrán környezetben képzeli el jövőjét, valamint egy cigány disc-jockey, aki arról álmodozik, hogy karriert fut be.

A plakátkiállításnak is szervezeti keretet adó, két éve indult Roma Integráció Évtizede Programmal kapcsolatban Rauh Edit kijelentette: a 12 országot magában foglaló kezdeményezés célja a társadalomban a romákról alkotott kép pozitív irányú megváltoztatása, a velük kapcsolatos sztereotípiák lerombolása, a szegregáció megszüntetése. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy Magyarországon a romák negatív megkülönböztetése mindennapos.

Ratatics Mihály, a kiállításnak helyszínt nyújtó Magyar Telekom humán erőforrás igazgatója a megnyitón kiemelte: sokan tehetnek azért, hogy a különbség romák és nem romák között csökkenjen, végül megszűnjön. Elmondása szerint vállalatuk a nagy cégek közül Magyarországon először dolgozott ki esélyegyenlőségi tervet, hogy megszűnjön a munkavállalók alkalmazásában a hátrányos helyzetűek diszkriminációja.

Arról is beszélt, hogy a romák integrációjában a multinacionális vállalatok is aktívan közreműködhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását