2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Michael Chertoff elégedett velünk

Elégedetten nyilatkozott Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és az amerikai partnerszervezetek harmonikus, konstruktív együttműködéséről, amikor kedden Budapesten megbeszélést folytatott Szilvásy Györggyel, a
2008. október 28. kedd 21:24 - Hírextra
A találkozón a felek áttekintették a magyar állampolgárok vízummentes utazásának előkészítését is - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Mint a kommüniké emlékeztet, a kormány felhatalmazása alapján az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviseletében Szilvásy György és a Magyar Köztársaság egyesült államokbeli nagykövete 2008. március 17-én egyetértési nyilatkozatot írt alá az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériumával a Magyar Köztársaság részvételéről az amerikai vízummentességi programban.

A megállapodás értelmében a felek átadnak egymásnak olyan, a rendelkezésükre álló, feltételezett terroristákkal, illetve terrorizmussal összefüggő információkat, amelyek a saját jogszabályaik alapján átadhatók másik államnak.

Az Országgyűlés június 2-án fogadta el a magyar-amerikai információcseréről szóló megállapodást kihirdető törvényt.

A május 20-án megkötött megállapodás értelmében az Egyesült Államok és Magyarország átadja egymásnak a terroristák kiszűrésére szolgáló információkat, kivéve, ha az átadó fél úgy ítéli meg, az információ átadása belső jogával, vagy nemzeti érdekeivel ellentétes lenne.

A szerződés alapján a magyar fél hozzáférhet az Egyesült Államok Terroristák Kiszűrésére Szolgáló Központjának (U.S. Terrorist Screening Center, TSC) adataihoz, az amerikai fél pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal terroristák azonosítására szolgáló adataihoz.

Az információcseréről szóló megállapodás volt az egyik feltétele annak, hogy Magyarország csatlakozhasson az amerikai vízummentességi programhoz.

Az amerikai belbiztonsági miniszter hétfői prágai bejelentését követően kedden Budapesten is elmondta, hogy hét ország - köztük Magyarország - állampolgárai november 17-től vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Chertoff fontos mérföldkőnek nevezte az Egyesült Államok és Magyarország hosszú ideje kiváló kapcsolatában, hogy az említett időponttól a magyar állampolgárok is vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Államokba.

Magyarországon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz, amelynek jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását