2024. május 2. - Zsigmond

Kevesebb halál, több születés

Több gyermek született és kevesebben haltak meg az év első nyolc hónapjában, mint tavaly ilyenkor; a népesség becsült lélekszáma március végén 10 millió 35 ezer volt - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-t.
2008. október 28. kedd 10:55 - Hírextra
A közlemény szerint az év első nyolc hónapjában egyenetlenül alakult a születések száma; három hónapban kevesebb, öt hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban. Összességében az év első nyolc hónapjában a születésszám 2,1 százalékkal emelkedett, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 1.385-tel több újszülöttet regisztráltak. Júniusban és júliusban az újszülöttek száma 4,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, augusztusban azonban a születésszám elmaradt az előző évitől.

Az év első nyolc hónapjában a halálozások száma - június kivételével - valamennyi hónapban alacsonyabb volt a tavalyinál, összességében 3100-zal (3,5 százalékkal) kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

A házasságkötések havonkénti száma jelentős ingadozásokat mutatott az év folyamán: májusban és augusztusban több házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban, ezekben a hónapokban az emelkedés jelentős, mintegy 17, illetve 14 százalékos volt. Júniusban és júliusban viszont mintegy 14 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Összességében 2008 első nyolc hónapjában 29.061 volt a házasságkötések száma, lényegében ugyanannyi, mint az előző év azonos időszakában.

Ezer lakosra 9,8 élveszületés és 12,9 halálozás jutott, az előbbi 0,2 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,4 ezrelékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az év első nyolc hónapjában ezer élveszületésre 5,6 csecsemőhalálozás jutott, ez azonos az egy évvel korábbi értékkel.

A természetes fogyás 20.404 fő volt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 24.889. A nemzetközi vándorlás miatt azonban az ország lakosainak száma ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 10.000 fővel csökkent; augusztus végén 10 millió 35 ezer volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását