2024. április 24. - György

Tízből tíz fogorvos ezt ajánlja

Vannak mind a hét, mind a tíz, sőt: mind a tizenegy, fogunkkal kapcsolatos bajt orvosló fogkrémek - már ha hiszünk a reklámoknak, s a szakmainak tűnő magyarázatoknak. Csak megfelelő fogkrém és fogkefe használata - ilyen egyszerű lenne a szájhigiénia? Bajb
2007. december 21. péntek 10:07 - Hírextra

A nézőknek a legnagyobb fejtörést az okozhatja, vajon néhány perces fogmosás után a csodatévő, de legalábbis fogvédő ásványi anyagok hogyan épülhetnek be a fogzománcba?

Dr. Tihanyi Dóra fogorvost arról kérdeztük, van-e valóságalapjuk a fogkrém-reklámoknak.
- A hatóanyagok, amelyek a fogkrémekben találhatóak, valóban hatásosak, de hozzáteszem, a fogmosás hatékonysága nem a fogkrémen, hanem elsősorban a fogmosás technikáján múlik. Ám a fogfelszín megfelelő ideig történő tisztítása során, a fogkrémben lévő anyagok - mint például a fluor vagy a pirofoszfát - kifejthetik hatásukat.

- A fogkefe egyik oldalával nyelvünket tisztítjuk a lerakódásoktól, a sörtével ínyünket masszírozzuk. Fogorvosként hogyan látja, mennyi az üzlet és mennyi a reális egészségvédelem a fogkrém-klipekben? Ha már reklámra hivatkoztunk: hallgassunk fogorvosunkra?

- Igen, fogadjuk meg fogorvosunk tanácsát, hiszen kellő szakértelemmel és személyre szabottan tud tanácsot adni. A fogak felszínén az ínyszéli, illetve a fogközi területek a legkényesebbek; itt tud legkönnyebben lerakódni a lepedék és ezeken a területeken indulnak be azok a bakteriális folyamatok, amelyek fogszuvasodáshoz vagy fogágybetegséghez vezetnek. Az említett különféle kiegészítő funkcióval bíró szájhigiénés eszközök - nyelvtisztítók vagy fogkőtisztítók - nélkülözhetetlenek a mindennapi szájápolásban. Segítségükkel könnyebben eltávolíthatjuk a lepedéket a kritikus területekről is. Az persze nyilvánvaló, hogy a cég, amely a fogkrémét reklámozza, ezt azzal a céllal teszi, hogy termékéből minél többet eladjon, túlzások így természetesen előfordulnak.
- A fogorvosok arra is figyelmeztetnek, hogy a rossz fog számos betegség melegágya...

- Fogunk állapota valóban kihat egészségünkre. Hiányos fogazattal nem tudunk egészségesen étkezni, amely gyomor- és bélrendszeri betegségekhez vezethet. Izületi panaszok, szív és érrendszeri betegségek, de koraszülés is kapcsolódhatnak az elhanyagolt fogazathoz.

- Sokan azért kerülik a fogorvosi széket, mert félnek a fájdalomtól. Pedig ma már létezik lézeres kezelés is. Mennyire fájdalmas ma egy fogorvosi beavatkozás?

- Nagyon sok modern eljárás létezik, amellyel öt-tíz éve még nem találkozhattunk. Ezek minimálisra csökkentik a fájdalmat. A lézer nem a legjobb példa, - egyrészt nem feltétlenül fájdalommentes, másrészt, csalogató reklámfogásként, gyakran visszaélnek az alkalmazásával. Jó példa viszont a fájdalommentes beavatkozásra az ózonkezelés. Kezdeti fogszuvasodásnál, gyökércsatorna kezelésnél kiválóan alkalmazható. Az esetleges fájdalommal járó kezelések pedig helyi érzéstelenítésben elvégezhetőek. Az érzéstelenítés során pedig vannak olyan technikák, trükkök, amivel azt még kellemesebbé lehet tenni. Használhatunk különféle, ízesített zseléket, velük a nyálkahártya tökéletesen elérzésteleníthető, de léteznek olyan vékony tűk is, melyekkel szinte észrevétlenül beadható az injekció. Kitérnék még az altatás lehetőségére, ami bár csábítóan hangzik, valóban létezik, de nem szabad elfelejteni, hogy egyáltalán nem veszélytelen. Azért, mert valaki fél a fogorvostól, nem kell oda futni, ahol altatásban egyszerre mindent elvégeznek.

- Ha már a kezelésnél nem szisszenünk fel, feltehetően megtesszük a számla láttán. Mennyire fáj a kezelés a pénztárcánknak?

- Nem tudok, hiszen nem is lehet árakat mondani, annyira változó az árlista. Más összeget kérnek egy magánrendelőben, mást egy tb-alapú ellátásnál. De különböznek az árak a fővárosban, a főváros kerületeiben. Sőt régiónként is más árakkal dolgoznak. Ha mindenképpen ragaszkodik számokhoz, egy teljeskörű kezelés, az egész szájüregre vonatkozóan, több százezer forinttól több millió forintig terjedhet.

A doktornő nem tudott elégedetten szólni a magyar lakosság száj- és fogápolási szokásairól. Hivatkozott egy felmérésre, melyben az embereknek külsejüket meghatározó jegyeket kellett rangsorolniuk. Elsők között említették a hajat és az alakot, a szép mosoly, az egészséges fogsor jóval hátrébb végzett. Visszatérve a reklámokra, véleménye szerint nem ártana a sok fogkrém reklám helyett inkább az a helyes fogápolás népszerűsítésére helyezni a hangsúlyt, bár tudja, ez elsősorban egészségpolitikusok dolga lenne.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását