2024. május 3. - Tímea, Irma

Ételmérgezések gyógyítására kifejlesztett gátlóanyag

Az ételmérgezések többségét okozó E. coli által termelt méreganyagok hatását semlegesíti egy újtípusú gátlóanyag, melyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.
2008. október 28. kedd 12:55 - Hírextra
Az inhibitornak jelentős előnyei vannak a szokásos, csak antibiotikumos kezeléssel szemben - írják a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című tudományos folyóirat eheti számában a szerzők. A gátlóanyagok hatékonyak lehetnek számos olyan baktériummal szemben, amelyek vízben oldható méreganyagokat bocsátanak ki, ilyen például az E. coli - mondta David Bundle, a tanulmány főszerzője.

Az inhibitor az állatkísérletekben megvédte az egereket az Escherichia coli által termelt Shiga-toxin káros hatásaitól. Ez a méreganyag hirtelen kialakuló vérzéses hasmenést és időnként súlyos szövődményeket okoz. A gátlóanyagok antibiotikumokkal való együttes alkalmazása az eddiginél jobb terápiának ígérkezik. Amikor ugyanis az antibiotikumok akcióba lépnek, szétbombázzák a fertőzött sejteket, így a baktérium által termelt méreganyagok a véráramba kerülnek. Ezek hatását semlegesítheti a jelenlévő inhibitor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását