2024. április 28. - Valéria

A BRFK kéri az Aranykéz utcai robbantó kiadatását

Az Interpol magyar irodája megkezdte a Prágában elfogott, a magyarországi robbantásokkal kapcsolatba hozott Jozef Rohác kiadatásával és Magyarországra szállításával kapcsolatos szervezési, előkészítési munkálatokat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitánys
2008. október 28. kedd 12:51 - Hírextra
A BRFK emlékeztetett arra: a szlovák férfi neve felmerült több, az 1990-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel összefüggésben, ezek vizsgálatát a rendőrség megkezdte.

Mint a közleményben olvasható, október 27-én Prágában cseh rendőrök igazoltatták Jozef Rohác szlovák állampolgárt, akiről kiderült, hogy ellene a BRFK európai elfogatóparancsot bocsátott ki.

A rendőrség szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 3,5 kilogramm plasztik robbanóanyag felhasználásával távirányítású szerkezetet készített, és közreműködött abban, hogy azt 1997. június 3-án rögzítsék egy parkoló Bentley alvázára a főváros XVIII. kerületében, a Tulipán utcában. A robbanószerkezet elhelyezésének célja a közleménye szerint S. (Seres) Zoltán vállalkozó meggyilkolása volt, de a felerősítésre szolgáló mágnes gyengének bizonyult, a szerkezet a gépkocsi indulásakor leesett, így nem következett be a robbanás.

Az eset után a BRFK beazonosította a szlovák férfit, de nem tudta elfogni, mert külföldön bujkált.
Ha "a kiadatás, átadás feltételei fennállnak, az illetékességgel rendelkező külföldi igazságügyi hatóság az európai elfogatóparancs alapján letartóztatásba helyezi a szlovák férfit, egészen addig, amíg kiadására sor kerül" - tette hozzá a rendőrség.

A cseh rendőrség szóvivője, Iva Knolová hétfőn jelentette be, hogy elfogtak egy 52 éves szlovák állampolgárt, aki ellen több gyilkosság és robbanószerrel való visszaélés gyanúja miatt nemzetközi körözés volt érvényben. Az akkori, még nem hivatalos értesülések szerint a férfi Jozef Rohác, a budapesti Aranykéz utcai merénylet egyik gyanúsítottja, aki után kilenc éve kutat Európa-szerte a bűnügyi rendőrség.

1998. július 2-án Budapest belvárosában, az Aranykéz utca 2. számú ház előtt parkoló Polski Fiat 126-os gépkocsi alatt nagy erejű pokolgép robbant. Négy ember meghalt, huszonöten megsérültek, köztük külföldi állampolgárok is. A merénylet célpontja és egyik áldozata a Boros Tamás néven ismert vállalkozó volt. Borost a rendőrség koronatanúként tartotta számon az olajmaffiaügyben. Ez volt Magyarországon az első eset, hogy vétlen emberek is áldozatul estek alvilági leszámolásnak.

A BRFK még 2000-ben tartott sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a rendőrség a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot és bandájának tagjait gyanúsítja több robbantásos bűncselekménnyel, így az Aranykéz utcai merénylettel és a Seres Zoltán ellen elkövetett - akkor sikertelen - merénylettel.

A nyomozás kiderítette, hogy a felrobbant Polski Fiatot a szlovák Jozef Hamala, Rohác bandájának tagja vette meg hamis papírokkal. A nyomozások adatai szerint a bűnözői csoport számlájára legalább tíz, 1998 tavaszán és nyarán elkövetett merénylet írható. Így többek között a Fidesz Lendvay utcai székházánál, valamint politikusok - Szájer József és Torgyán József - lakásánál elkövetett robbantások is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását