2024. május 20. - Bernát, Felícia

Eltemették Fodor Géza dramaturgot

Rokonai mellett több százan, barátai és pályatársai kísérték utolsó útjára kedden Budapesten, a Farkasréti temetőben Fodor Géza dramaturgot.
2008. október 28. kedd 11:27 - Hírextra
A Széchenyi-díjas esztéta, dramaturg, kritikus és egyetemi oktató életének 66. évében, október 7-én hunyt el váratlanul. Fodor Gézát saját halottjának tekintette a budapesti Katona József Színház, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Állami Operaház és a Magyar Színházi Társaság.

A hamvasztás utáni búcsúztatáson a ravatalnál Bacsó Béla esztéta, Kornis Mihály író és Máté Gábor színművész, a sírnál Radnóti Sándor irodalomtörténész emlékezett Fodor Gézára, aki a fővárosi Katona József Színház vezető dramaturgja, a teátrum alapítója és szellemiségének egyik meghatározó alakja volt.

A Holmi című irodalmi folyóiratnál Fodor Géza szerkesztőtársaként dolgozó Radnóti Sándor szavai szerint egykori munkatársa "nem volt nyársat nyelt ember, de tartózkodó lényéből áradt a komolyság, a felelősség, a megfontoltság, az érettség. (...) Teljes érdektelenséggel élte az életét minden cím és rang, minden hatalom és minden divat iránt, s nem szűnő érdeklődéssel aziránt, hogy ami egyszer művé alakult és minősége erejével áthatolt az időn, miképpen eleveníthető fel és miképpen eleveníthető meg" - fogalmazott az irodalomtörténész.

A temetésen számos pályatársa, tisztelője vett búcsút Fodor Gézától, többek között Ascher Tamás rendező, a Katona József Színház igazgatója; Bán János színművész; Békés Pál író; Koltai Tamás kritikus; Kőszeg Ferenc irodalomtörténész; Lengyel Ferenc színművész; Marton László, a Vígszínház igazgatója; Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója; Nagy András, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vezetője; Nagy Ervin, Pelsőczy Réka, Rezes Judit, Szacsvay László színművészek és Závada Pál író.

Fodor Géza 1943-ban született Budapesten. 1967-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar-filozófia szakon. 1967 és 1974 között a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa, 1975-ben a filozófiai tudományok kandidátusa lett, neki köszönhető több értékes mai magyar dráma, egyebek mellett Spiró György Csirkefej című darabjának színpadra segítése, dramaturgiai gondozása.

1974-től 1986-ig az egyetem esztétika tanszékének tanára, 1987-ben az Operaház vezető dramaturgja volt. 1978 és 1982 között a Nemzeti Színház, 1982 óta pedig a Katona József Színház dramaturgja volt. Fodor Géza előbb 1982 és 1986 között, majd 1990 óta ismét a Muzsika című folyóirat operakritikusa, 1989-től a Holmi című irodalmi és kulturális folyóirat szerkesztőbizottsági tagja lett, 1992-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Az utóbbi években az Élet és Irodalom című hetilapban zenei kritikákat publikált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását