2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Egyedülálló laboratóriumi mérések Debrecenben

Országosan is egyedülálló mérési módszerekkel jelenik meg a piacon a Debreceni Egyetemen kedden átadott Analitikai Kémiai Szolgáltató Laboratórium - mondta Fábián István, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DETEK) elnöke sajtótájékoztatón kedden a
2008. október 28. kedd 18:37 - Hírextra
Fábián István mérföldkőnek nevezte a laboratóriumot a 2007-ben indult Biotechnológiai Minta-Inkubátor Központ Projektben, melyet a DETEK a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumával (DEOEC) közösen indított. Régi terv volt egy környezeti analitikai szolgáltató központ létrehozása, melynek célja különböző cégek számára analitikai szolgáltatások nyújtása, kutatás és szaktanácsadás. Már átadták a Molekuláris Törzsfejlesztő és Fermentációs Szolgáltató Laboratóriumot - fűzte hozzá. A laboratórium átalakításának 55 millió forintos költségeit a laborra hosszú távú bérleti szerződést kötő Analab Kft. állta, az eszközbeszerzés közel 200 millió forintos költsége megoszlott a cég, a DETEK és a projekt költségvetése között, ez utóbbiban EU-forrásokra is pályáztak.

Fábián István hozzátette: a cégeknek végzendő szolgáltatásokat az Analab Kft., a kutatói munkát a Debreceni Egyetem végzi az újonnan kialakított 250 négyzetméteres laborban. "A most átadott Analitikai Kémiai Szolgáltató Laboratórium az első az országban, amelyet magánvállalkozás üzemeltet, ilyen komplex kutatási, fejlesztési és szaktanácsadói feladatokat ellátó központ eddig nem volt Magyarországon" - zárta szavait Fábián István.

Gergely Pál, a DEOEC elnök-helyettese az egyetem két centrumának sikeres együttműködését hangoztatta: a két centrumon összesen mintegy 500 négyzetméternyi bérelt területen működnek betelepült vállalkozások, az utóbbi években csak eszközbeszerzésre 360 millió forintot költöttek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását