2024. május 7. - Gizella

Átfogó módosító inditványok

A kormány azt tervezi, hogy átfogó módosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a tervezett intézkedésekről, de nyitott arra, hogy ebbe más pártok indítványait is beépítse - közölte a miniszterelnök a keddi ötpárti egyeztetésen.
2008. október 28. kedd 17:12 - Hírextra
"Akkor amikor a folyik a költségvetési vita, a parlamentben egy átfogó módosító indítvánnyal egy ezeket a feltételeket tartalmazó javaslatokat fogunk majd megtenni" - mondta a miniszterelnök.
A kormányfő a pártok képviselőinek felszólalását követően megerősítette, hogy Magyarország nem plusz hiteleket akar felvenni, az IMF-fel kötendő megállapodás miatt nem növekszik Magyarország államadóssága, hanem a meglévő hiteleket lehet erre átváltani.

Az MDF elnökének arra a felvetésére, hogy volt-e más lehetőség az IMF-en kívül, a kormányfő azt mondta: az uniónak lényegében nincsenek ilyen forrásai, sem eljárási szabályai.

A Fideszhez fordulva azt mondta: várják, hogy a költségvetési szabályokat kiterjesszék az önkormányzatokra is, ahol a Fidesz van többségben.

A miniszterelnök az esemény nyilvánosságát kritizáló ellenzéki véleményekre azt mondta: a korábbi egyeztetésen a Fidesz kérése volt, hogy ne zárt körben egyeztessenek, ezért lett ez a konzultáció is sajtónyilvános.

Veres János pénzügyminiszter a frakciók képviselői által feltett kérdésekre válaszolva azt mondta: az IMF előtt elsőként az unióhoz, valamint az Európai Központi Bankhoz fordultak, de ennek a helyzetnek a kezelésére az EU-ban nincs gyakorlat, sem forrás.

A pénzügyminiszter közölte: a megbeszélés alatt érkezett hír, hogy az Európai Bizottság pénzügyi támogatást készít elő Magyarország számára.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy a kialakult helyzet miatt nem osztható meg a felelősség a kormány és az ellenzék között. A miniszterelnök figyelmébe ajánlotta, hogy a bizalmi válság és a kormány hiteltelensége miatt kell Magyarországnak 400 milliárd forint kockázati felárat fizetnie, ha hitelesebb vezetése lenne az országnak, akkor ezt meg lehetne spórolni.

A költségvetési bizottság fideszes elnöke szerint az IMF-fel kötendő megállapodást a parlament költségvetési bizottsága előtt kellett volna megtárgyalni, zárt ülésen. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy valutaalappal kötendő megállapodással Magyarország olyan csoportba kerül, ahol Izland, Ukrajna, Fehéroroszország és Pakisztán van.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke felszólalásban azt mondta: önmagában az IMF-fel és Európai Központi Bankkal történő megállapodás valószínűleg megnyugtatólag hat a magyar gazdaságra és a forintra is, egy ilyen döntés segíti a válságból való kimenetelt, de ezzel a döntéssel Magyarország Ukrajnával, Bulgáriával és Pakisztánnak kerül egy csoportba, ami befektetési szempontból komoly negatívum.

Dávid Ibolya az MTI-nek azt mondta: szeretnék tisztán látni, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár bekerülni Magyarországnak az IMF és az EKB támogatotti körébe.

A miniszterelnök stabilizációs és növekedési programja kapcsán azt mondta: Gyurcsány Ferenc még nem tett le az asztalra válságkezelő programot, miközben a mostani ötpártin egy nagy nemzeti megállapodásra tett javaslatot. Szerinte amíg ezeknek írásos, hatáselemzésekkel ellátott anyaga nincsen, addig csak ötletekről lehet beszélni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását