2024. május 5. - Györgyi

Tudatos fogyás az elhízás ellen

Korunk egyik alapbetegsége az elhízás. Túlhajszolt életünkbe sajnos nem fér bele a tudatos táplálkozás és mozgás. Pedig ezek szükségesek ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket és megakadályozzuk, hogy elhízzunk.
2008. október 27. hétfő 14:34 - Fáska Ágnes

Az elhízásra való hajlam kétségkívül létezik. Általában, ha az egyik szülő kövér, akkor 50 százalék esélye van a gyereknek, gyerekeknek, hogy ők is azok lesznek. Emellett lelki oka is lehet annak, ha valaki túlsúlyos. Az illető semmi másban nem leli örömét csak az evésben.

A már jól ismert szerzőpáros, Dr. Pados Gyula a Szent Imre Kórház Lipid Részlegének vezetője és Dr. Audikovszky Mária főorvos, a Tudatos fogyás – Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival, most megjelenő könyvükben hasznos tanácsokkal és információkkal szeretnék ellátni a fogyni vágyó embereket. Mint mondják, ahhoz, hogy a fogyás, vagy ahogyan ők nevezik, a testsúlycsökkenés tartós maradjon, alapos életmódváltozásra van szükség. Ezek kiterjedhetnek a mozgásra, a megfelelő folyadékbevitelre, az ételek elkészítésére, a bevásárlásra. A cél, hogy minél több rostot tartalmazó étel kerüljön a bevásárlókocsinkba, és kevesebb cukor, zsír az ételeinkbe.

A fogyókúra kifejezést azért nem szeretik használni, mert abban benne van a kezdet és a vég, és sajnos az elhízás kezelése egy éltre szóló folyamat, beleérte a megelőzést is. A könyv a SpringMed Kiadó gondozásában jelent meg. A Kiadó 2002 óta különböző egészségügyi ismeretterjesztő, egészségnevelő és orvosi kiadványokat adott ki.

Mindenki máshogy fogy

Egy szakértő csoport vizsgálata alapján kiderül, hogy az emberek mintegy 60 százaléka az ismerőseik tanácsai alapján fogyókúrázik, 36 százaléka a sajtó, a telekommunikáció révén, és csak 12 százalékuk az, aki orvosi/dietetikus segítséget kér. Ebből is látszik, hogy szakszerű, a tudomány által biztosított tényeken alapuló testsúlycsökkentő programoknak bőven a hiányában vagyunk – mondja Dr. Pados Gyula.

Az elhízás kezelésének négy pillére van: diéta, életmódváltozás, fizikai aktivitás, gyógyszeres és/vagy műtéti kezelés. A gyógyszeres kezelés bizonyára sok embert meglep, azonban, mint ahogyan Pados tanár úr is fogalmazott, néha szükségszerű, kiegészítője a diétának. A szibutramin és az orlisztát hatóanyagú tabletták az ezredforduló környékén kerültek forgalomba. Sajnos ezek OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) támogatást nem élveznek. Hatékonyságuk rendkívül kedvező (teltségérzetett okoz), mellékhatások nélkül épülnek be a szervezetbe. Egy felmérés kimutatta, hogy azok a betegek, akik szibutramint szedtek kétszer annyit fogytak, valamint a koleszterin-, triglicerid-, a védőfaktor HDL-koleszterin- és az inzulinszintek is kedvezően javultak. Természetesen a gyógyszerek csak kiegészítői a diétának, emellett elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a tudatos táplálkozás is.

Nem csak laikusoknak

A szerzőpáros elsősorban a diétára szorítkozott a könyv megírása kapcsán, ugyanis úgy gondolják, hogy e körül a téma körül van a legtöbb vita mind szakmai, mind populáris szinten. Ezt a könyvet úgy írták, hogy ne csak a laikusok tanuljanak belőle, hanem a szakma is. Dr. Audikovszky Mária elmondta, hogy a könyv írása során végig odafigyeltek, hogy érthető nyelven beszéljenek arról, hogy mit is jelent a testsúlycsökkentő program.

Pados doktor úr elmondása szerint a diétázás során az elsődleges feladat a kalóriacsökkentés. Sokáig uralkodott az a nézet, miszerint zsírszegény diétát kell tartani. Ez az Egyesült Államokban megbukott, hiszen bár csökkent a zsírfogyasztás, de az emberek szénhidrátokat: kenyeret, tésztát, édességet, süteményét kezdtek enni. Így a kalória bevitel sem csökkent. Amerikában ugyan az infarktusok száma és a koleszterin csökkent, de a XXI. századra az elhízás elsőrendű kihívássá vált.

Dr. Pados Gyula és szerzőtársa, valamint a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Tudatos Fogyás Fóruma azon a véleményen van, hogy a kalóriabevitel csökkenése mellett, szénhidrátkorlátozás nélkül nem lehet eredményesen fogyni. Ezt bizonyítja a mintegy 18 000 beteg, akiket sikeresen lefogyasztottak a Szent Imre Kórház Libid Részlegén.

Diéta szakszerű ellátással

A diéta két részből áll: van egy bevezető, egy hetes kúra, ami 600-800 kalóriát enged meg. Ez a kúra a VLCD (Very Low Calory Diet) nevet kapta. A másik pedig egy hosszú távú, úgynevezett Low Calory Diet részből áll, ami 1200-1500 kalóriájú tápanyagfelvételt engedélyez. Ezt meg is tanítják a betegeknek. A 600-800 kalóriába megpróbálnak beépíteni egy minimum fehérjeszükségletet, valamilyen rostos szénhidrátot és egy minimális zsírt.

A VLCD igen hosszú múltra tekint vissza. Világszerte éveken keresztül hódított az úgynevezett „nulldiéta”. Ma már ez etikailag megengedhetetlen, hiszen többen belehaltak, ugyanis, ha a szervezet nem kap fehérjét, akkor a saját fehérjéjét kezdi lebontani, ami súlyos vagy akár halálos szívritmuszavarhoz is vezethet. Ma a VLCD egy elfogadható, hosszú távú súlycsökkentő program, azonban folyamatosan egy hétnél tovább nem javasolják a betegeknek. A szervezet ugyanis elkezdi megszokni ezt a nagyon alacsony kalóriát és elkezd takarékon égni.

A VLCD diéta OEP finanszírozással, háziorvosi beutalóval működik a Szent Imre Kórházban. Az elhízott betegeknek a kezelés alatt lehetőségük van egy belgyógyászati kivizsgálásra is: vérnyomásmérés, EKG, anamnézisfelvétel, fizikális vizsgálat, vércukor, kálium, májenzim, vesefunkció, pajzsmirigyhormon vizsgálat. Akinek csökkent pajzsmirigyműködése van, annak lassúbb az alapanyagcseréje. Ez nagyon egyszerű vérvétellel meghatározható. A kórházban ők rendszeresen elvégeztetik ezt a vizsgálatot minden hozzájuk forduló betegnél.

A könyv második felében recepteket találhat a kedves olvasó, mely lehetővé teszi, hogy otthon is, könnyedén elkészítse magának azokat az ételeket, melyek nem csak egészségesek, hanem megakadályozzák, hogy a leadott kilók visszajöjjenek. Dr. Audikovszky Mária elmondta, hogy nekik az az elvük, hogy ne tiltásra épüljön a súlycsökkentés, hanem, hogy mit szabad és mit lehet enni. A receptírásban ő maga is segédkezet és olyan finomságokat válogatott össze, amiket maga is megfőz családjának. Így teljes szívvel tudja ajánlani bárkinek.

Túlsúly nélkül és egészségesebben élni – befejezésképpen ezt üzenik minden elhízottnak

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását