2024. május 6. - Ivett, Frida

Megkezdi működését a grúziai magyar nagykövetség

Kedden kezdi meg működését a magyar nagykövetség Grúzia fővárosában, Tbilisziben; a képviselet vezetője Sági Gábor lesz - jelentette be a kormányszóvivő hétfőn, Budapesten.
2008. október 27. hétfő 15:40 - Hírextra
A nagykövetséget a magyar és a bolgár kormány közösen kívánja üzemeltetni, amely Bulgáriával is szorosabb együttműködést kínál - tette hozzá Budai Bernadett.

A dél-kaukázusi térségben eddig nem volt képviselete Magyarországnak, ezért is fontos e külképviselet megnyitása - mondta.

Hozzátette: az eredeti tervek szerint Azerbajdzsánban, Bakuban működött volna nagykövetség, de a dél-oszét konfliktus miatt a kormány megváltoztatta korábbi tervét.

"Magyarország ezzel is ki akarja fejezni Grúzia független, szuverén és demokratikus jogállami működését biztosítani szükséges" - fogalmazott a kormányszóvivő, hozzátéve: az állandó jelenlét a két ország kapcsolatát tovább erősíti, és Magyarország hatékonyabban tud segíteni a térség stabilitásának megteremtésében és az euroatlanti integrációs törekvésekben is.

Sági Gábor korábbi kenyai nagykövet jelölését a tbiliszi posztra szeptemberben az Országgyűlés külügyi, valamint európai ügyek bizottsága egyhangúlag támogatta. A diplomata korábban a Külügyminisztérium biztonsági osztályának vezetője volt, Kenya előtt Ausztráliában volt főkonzul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását