2024. április 23. - Béla

Kiszögelték Luther Márton 95 pontját

Kiszögelték Luther Márton hitújító 1517-ben közzétett 95 pontját a Magyarországi Evangélikus Egyház északi egyházkerülete székházának kapujára a reformáció hónapja alkalmából hétfőn Budapesten.
2008. október 27. hétfő 15:27 - Hírextra
Fabiny Tamás püspök a tézisek újbóli kiszögelésével azt szeretné elérni, hogy a hivatal előtti forgalmas úton, a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban járók megálljanak, beleolvassanak a dokumentumba, és elgondolkodjanak az evangélium XXI. századi üzenetén.

A püspök a 95 Luther-tézis kiszögelése után, az evangélikus egyház megújult honlapjának beindítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Luther igazi médiaszemélyiség volt, aki nemcsak azzal vált ismertté, hogy a katolikus egyházat megreformálni szándékozó téziseit publikussá tette, hanem azzal is, hogy elégette az őt kiátkozó pápai bullát a wittenbergi főtéren, és sokszor tevékenyen fellépett a reformáció során elindult háborúskodás ellen.

Hangsúlyozta, hogy Luther Márton számára a nyilvánosság egyúttal védelmet is jelentett. A 95 hittétel kiszögelésén túl ezt azzal is kézzelfoghatóvá tette, hogy igénybe vette a nyomdatechnika adta lehetőségeket, és kiadatta hitújító társával, Philipp Melanchtonnal folytatott levelezését, ami Fabiny Tamás szerint betöltötte a mai honlap szerepét.

Az evangélikus püspök kijelentette: megújult honlapjukkal azt szeretnék elérni, hogy "az egyház ne kullogjon mindig a világi médiumok után, hanem maga is használja ezeket". Az egyházi és a világi szféra a hírközlésben egymásra van utalva, szükségük van egymásra - tette hozzá.

Egyúttal kifejezésre juttatta, hogy "olvasott, nézett, jelentős médiumokat kell az egyházaknak produkálniuk", s ebben az új evangélikus honlap is egy lépcsőfok lehet.

A hétfőn beindított, megújult honlap főszerkesztője, Bolla Zsuzsanna kifejtette: a napi frissítésű hírportál bemutatja a nemzetközi evangélikusság életét, de a katolikus és református hírekből is válogatnak az ökumenizmus jegyében. Lapszemle rovatukban arról számolnak be, mit írtak a keresztény egyházakról és más vallásokról a különböző médiumok, a publicisztika rovatban pedig teret adnak az aktuális hírekkel kapcsolatos hozzászólásoknak.

Megjegyezte, hogy kulturális rovatukban az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz fűződően szerepelnek versek és más írások, míg a "mese" link alatt a kisgyermekes szülők találnak érdekes történeteket. Felhívta a figyelmet arra, online lelkigondozói szolgálatot is végeznek teológus munkatársaik segítségével, valamint hangtárat és filmtárat készítenek az evangélikusok életéről felvett anyagból.

Az MTI kérdésére a főszerkesztő elmondta, hogy a németországi evangélikus egyházzal aktívan konzultálnak a fejlesztés lehetőségeiről. Ehhez kapcsolódóan Bogdányi Gábor informatikus, az egyház pályázati tanácsadója utalt arra, hogy a többi között az egyházi internetes oldalak technikai és tartalmi gondozása érdekében alakult 1997-ben az Európai Keresztény Internet Konferencia, amelynek üléseit már kétszer tartották Magyarországon.

A reformáció hónapjának programjai október 31-én zárulnak, ekkor világszerte arra emlékeznek: Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplomra. Tételeivel a búcsúcédula-árusítások körüli visszaélések ellen tiltakozott, kétségbe vonva a pápa jogát a bűnök megbocsátására. X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont, aki a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakítani kíván a katolikus egyházzal. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus vallás alapja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását