2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyűlnek a bevallások

Eddig 1.038.549 1053-as szja bevallás érkezett az adóhatósághoz, ami az idei évre várt mintegy 4,5 millió bevallás 23 százaléka.
2011. március 26. szombat 11:13 - HírExtra
Az egyszerűsített bevallás elkészítését a tavalyi 244.319 adózó után 281.216 magánszemély kérte - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Tavaly némileg szorgalmasabbak voltak az szja-bevallások elkészítésében az adózók, hiszen az elmúlt év hasonló időszakában 1.185.487 szja bevallás érkezett az adóhatósághoz, a mostaninál 14 százalékkal több. Az egyszerűsített adóbevallást a tavalyinál közel 37 ezerrel - 15 százalékkal - többen választották. A NAV által elkészített bevallási ajánlatot április 30-ig kapják kézhez az adózók, az aláírt bevallás visszaküldésének határideje pedig május 20.

Tavaly a benyújtott nyilatkozatok 91 százaléka nyomán készült bevallási ajánlat (237.331 adózónak). Az elutasításnak különböző okai voltak, így például akadt, aki nem szerzett bevallásköteles jövedelmet, másnak a munkáltatója nem szolgáltatott adatot a jövedelméről, vagy benyújtotta a 0953-as bevallást is.

Az adózók minden évben jellemzően elsősorban az adóvisszaigénylést tartalmazó bevallások elkészítésével igyekeznek. Az idén eddig 525.184 adózó kért kiutalást szja-bevallásában, közel 40 milliárd forint összegben, amiből a NAV 226.763 fő részére több mint 19 milliárd forint kifizetést teljesített. A tavalyi hasonló időszakban 17,7 milliárd forint adóvisszatérítést utalt ki az állami adóhatóság 311.723 személy részére.

Az adózók 41 százaléka (425.863 fő) kitöltő programmal készítette el, és az interneten keresztül, elektronikus formában küldte be a bevallását. 41,9 százaléka (434.961 fő) ugyancsak a kitöltő programmal készítette el, de kinyomtatás után postai úton küldte be, míg 17,1 százaléka (177.725 fő) nyomdai úton előállított, papíralapú bevalláson teljesítette bevallási kötelezettségét.

Az adóhatóság egyébként már régóta javasolja a kitöltő program használatát, mert az ellenőrzési program segít a hibák elkerülésében. Használata a 2010 januárjától bevezetett szuperbruttó miatt a korábbinál is indokoltabb, az idei szja-bevallásban sokak számára valószínűleg ennek alkalmazása lesz a legnehezebb.

A szuperbruttósítás során az összevont adóalap összegét - az adóalap-kiegészítésre tekintettel - az összevonás alá eső jövedelmek 1,27-szereseként kell meghatározni. Az adó alapját a magánszemélynek kell kiszámítania. Az összevont adóalap részét képező adóterhet nem viselő járandóságokra (például a nyugdíjra) azonban az adóalap-kiegészítés nem vonatkozik, azt változatlan összegben kell az összevont adóalapba beszámítani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását