2024. május 2. - Zsigmond

Emelni kell a tanári pálya presztízsét

Az Új Tudás program kiemelt eleme továbbra is a tanári pálya presztízsének emelése, a tanári hivatás fokozottabb megbecsülése, s az oktatási tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzügyi válság ellenére a program minden egyes eleme megvalósuljon
2008. október 27. hétfő 16:56 - Hírextra
A Magyar Nemzet hétfőn arról írt, hogy a legutóbb benyújtott költségvetési javaslatból az derül ki, hogy a kormány visszavonta a korábban naponta népszerűsített Új tudás program alapelemét, a pályakezdő pedagógusok béremelését. Korábban a PDSZ az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, hogy az utóbbi évek súlyos megszorításai után a kormányzat jelentős mértékű jövedelemnövekedést ígért több tízezer embernek, de váratlanul visszalépett ettől, s ezt meghökkentőnek tartják.

Elfogadhatatlan, hogy tavaly a dolgozókon, a pedagógusokon és a diákokon megspórolt több mint 30 milliárd forintnak az eredetinél jóval csekélyebb részét kívánja a kormány visszatenni a közoktatásba - hangsúlyozta Kerpen Gábor elnök.

Az oktatási tárca hétfői közleményében azt írta: köztudott, hogy módosították a jövő évi költségvetési tervezetet, mivel a nemzetközi pénzügyi válság következtében jelentős részben beszűkültek a finanszírozási források. Emiatt a kormány szükségesnek tartja, hogy jelentősen csökkentse a hiányt, és kiadás-mérséklő intézkedéseket is tegyen. Ugyanakkor a tárca mindent megtesz azért, hogy az Új Tudás program minden eleme életbe lépjen.

A program számos eleme ugyanakkor már megvalósult - hívta fel a figyelmet a tárca.
Ezek között említik azt az intézkedést, miszerint 2008. szeptember 1-jétől a fenntartó köteles gondoskodni arról, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek hároméves koruktól igénybe tudják venni az óvodai nevelést.

Az esélyegyenlőség megteremtése és a szegregáció visszaszorítása is kiemelt célja az Új Tudás Programnak. A közoktatási esélyegyenlőségi tervek kötelező elkészítése és a szakértők által ellenőrzött végrehajtása hatalmas előrelépést jelent. Ugyanis minden egyes pályázatnál - legyen az uniós vagy hazai -, illetve minden támogatásnál a pályázó intézménynek akkor van csak esélye, ha betartja az esélyegyenlőségi tervben foglaltakat.

A szaktárca a program kiemelt elemeként említi a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács segítségével kidolgozott Nemzeti Tehetség Programot, amely megújíthatja a magyar tehetséggondozást.
"A szakmai és politikai támogatottsággal rendelkező javaslat összefogja az eddigi állami, önkormányzati, intézményi és civil programokat, összehangolja az állami és az uniós források felhasználását. Biztosítja a fiataloknak a folyamatos tehetséggondozást, a programokhoz való egyenlő hozzáférést, hatékonyabbá és átláthatóvá teszi a programok rendszerét" - sorolta az intézkedéseket az oktatási tárca.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását