2024. május 22. - Júlia, Rita

Magyar és a német házelnök találkozója

Magyarország és Németország elmúlt húszéves kapcsolatáról, az Európai Unió Lisszaboni Szerződéséről és a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjáról is szó volt Katona Béla, az Országgyűlés elnöke és Norbert Lammert, a német parlament alsóháza, a Bundestag elnöke szerdai budapesti találkozóján.
2010. március 10. szerda 20:35 - HírExtra
Az Országgyűlés sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint a felek a találkozón méltatták a két ország között az elmúlt 20 év során kialakult kiváló kapcsolatot, amely szerintük a parlamenti együttműködés tekintetében is példaértékűnek tekinthető.

A tájékoztatás szerint Katona Béla és Norbert Lammert egyaránt történelmi jelentőségűnek értékelte a Lisszaboni Szerződést, amely amellett, hogy megerősíti az Európai Parlament szerepét, az Európai Unió történetében első alkalommal vonja be a nemzeti parlamenteket az uniós döntéshozatalba.

A kommüniké szerint a két házelnök egyetértett abban, hogy Európa hosszú távú stabilitásához elengedhetetlen a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációja.
A gazdasági helyzet értékelése kapcsán Norbert Lammert beszámolt arról, hogy német kezdeményezésre megkezdődött az Európai Valutaalap létrehozásának előkészítése, míg Katona Béla hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság leküzdésének kulcsa a fenntartható fejlődésre való áttérés, különben a válságok időről időre visszatérnek - olvasható a közleményben.

Norbert Lammert szerdán kezdte kétnapos magyarországi látogatását. A kereszténydemokrata politikus, aki 2005 októbere óta a Bundestag elnöke, csütörtökön díszdoktori címet kap a Pécsi Tudományegyetemen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását