2024. május 12. - Pongrác

Határőr emlékhelyet avattak a Vas megyei Apátistvánfalván

Határőr emlékhelyé alakították a volt apátistvánfalvai határőrs épületét. A létesítményt Béndek József altábornagy, a Határőrség Országos Parancsnoka és Piros Attila, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára avatta fel pénteken.
2007. november 30. péntek 15:35 - Hírextra
"A magyar határőrség 62 és fél éves történetet zár le azzal, hogy önállósága megszűnik 2007. december 31-én, fontos lenne azonban megőrizni az utókor számára ennek a szervezetnek a történelmét, azokat a tárgyi emlékeket, amelyek bemutatják ennek a szervezetnek a mindennapi életét" - mondta Béndek József.

Hozzátette: a határőrségnél több tízezer ember teljesített sorkatonai szolgálatot, akik érzelmileg ma is kötődnek a testülethez.

Szavai szerint egyebek között ők és családtagjaik, gyermekeik lehetnek majd a látogatói az egykori határőrsből kialakított múzeumnak, ahol az őrs életét bemutató használati tárgyak, eszközök, a határőrség történetét feldolgozó dokumentumok és fényképfelvételek láthatók.

"Határőrnek lenni nagyon komoly kihívást jelentett, hiszen esőben, hóban, sárban is kint kellett lenni" - fogalmazott az altábornagy.

Béndek József szólt arról is: az Őrségben lévő parányi község, Apátistvánfalva az ország egyik legszebb vidékén fekszik.

"Felemás érzések dúlnak bennem, egyrészt örülök annak, hogy meg tudtuk csinálni ezt a kis emlékhelyet, ugyanakkor az, hogy megszűnik ez a szervezet, nem tölt el örömmel egyetlen határőrt sem. Tudomásul kell venni, hogy ezt hozta a történelmi helyzet" - mondta.

Hozzáfűzte: a schengeni csatlakozással a magyar határok több mint ötven százaléka uniós belső határ lesz, az ott folyó munka alapvetően rendőri, rendészeti tevékenység lesz, amit ötvözni kell a határellenőrzési feladatokkal, hiszen ha bármilyen okból vissza kell állítani a határellenőrzést, olyan szakemberek is kellenek a rendőrségen belül, akik ehhez is értenek.

Az emlékhely udvarán, a szolgálat közben elesett határőr hősök emlékműve körül öt kopjafát állítottak fel, amit egy hivatásos határőr tiszt, Bene Tibor mérnök alezredes faragott. Az ünnepség végén az emlékművet a résztvevők megkoszorúzták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását