2024. április 29. - Péter

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás Magyarországon, ekkor hajnali háromkor két órára kell visszaállítani az órák mutatóit.
2008. október 25. szombat 17:03 - Hírextra
A Magyar Villamosenergia-Ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) mérési adatai szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 120-140 gigawattórával fogyaszt kevesebbet a lakosság. A tavaszi átállítás után egy órával később kell bekapcsolni a lámpákat, és nagyjából ugyanakkor kapcsolják ki őket, emiatt ebben az időszakban a fogyasztás mindig kevesebb. Éves szinten naponta megközelítően 1000 háztartás energiafogyasztását takarítják meg.

Az energia-megtakarítás jelentősége az utóbbi években még jobban előtérbe került, mert egyre inkább nő a megvilágítás mind a közterületeken, mind a háztartásokban. Különösen erőteljes ez a hatás az adventi hetekben, amikor "díszkivilágítás kiépítésében vetélkedik az egész ország" - fogalmazott a MAVIR ZRt. közleménye.

Számításaik alapján a tavaszi átállással az 5 milliárd forintos évi megtakarítás egyenlően oszlik el a fogyasztók között, a nyári időszámításról való átállás pedig semmilyen többletköltséggel nem jár.
Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári és a téli időszámítást, az energiával való takarékoskodás érdekében. Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

A MÁV ZRt. közleményben tudatta, hogy a téli időszámítás kezdete nem érinti a MÁV menetrendjét. Néhány nemzetközi és belföldi vonat azonban a határállomáson, illetve a kiinduló állomáson várja be a téli időszámítás szerinti indulási időt.

Az óraigazítás hajnalán a nemzetközi vonatok közül a Bécs-Budapest-Bukarest-Budapest-Bécs útvonalon közlekedő Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás változás. A vonatok Békéscsabán, illetve Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket, körülbelül egy órát várakoznak. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád felől érkező budapesti járata Kiskunhalason várakozik a téli időszámítás szerinti indulási időre.

Azokat a kettő és három óra közötti belföldi személyvonatokat, amelyek menetrend szerint hajnali három óráig nem érkeznek meg a célállomásukra, a vonatindító állomások már a téli időszámítás szerint indítják.

A BKV szombaton azt közölte, hogy az óraátállítás időpontjában közlekedő éjszakai járatok indulása a nyári időszámítás szerint történik, érkezése viszont már a téli időszámításnak megfelelően alakul.

A Volánbusz Zrt. fődiszpécsere arról tájékoztatott, hogy az óraátállítás időpontjában nem lesz közlekedő járatuk, ezért őket nem érinti az átállás.

A Malévnek szintén nem lesz éppen közlekedő járata, de ezen a napon lépteti életbe téli menetrendjét, amelyet - a társaság közleménye szerint - a téli igényekhez igazítottak. Egyes járatok sűrűbben, mások pedig ritkábban járnak majd, mint nyáron. Összességében a légitársaság heti 441, naponta 63 menetrend szerinti járatot üzemeltet majd.

Több járat közlekedik majd Stockholmba és Göteborgba; előbbi városba a tavalyi téli menetrendhez képest heti plusz két járatot fog indítani a Malév, így összesen kilenc gép közlekedik majd hetente, melyek közül kettő reggeli és kettő délutáni járat, míg a többi öt éjszakázó.

Göteborgba heti hatszor közlekedik majd a Malév, járataiból három reggel, míg három este közlekedik.

Megmaradnak a téli menetrendben a nyáron bevezetett kolozsvári és milánói járatok is; mindkét városba heti két járat közlekedik majd.

Az óraátállítás időpontjában közlekedő éjszakai BKV-járatok indulása a nyári időszámítás szerint történik, érkezése viszont már a téli időszámításnak megfelelően alakul - közölte a BKV.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását