2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nem kell szívrohamot kapni

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit gyakran még azok a betegek sem igyekeznek kizárni az életükből, akik tudják, hogy ezzel jelentősen nő a szívinfarktus ismétlődésének esélye. A kilenc évig tartó, nemzetközi vizsgálat eredményeit az egy
2008. október 25. szombat 11:53 - Hírextra
A koszorúérbetegséget, az érelmeszesedést több kockázati tényező együttes hatása hozza létre, bekövetkezését gyorsítja. A tudományos társaságok ajánlásokat készítenek, amelyek betartása a veszélyt jelentősen csökkenti: a tanácsok megszívlelendők, de aki beteg, arra nézve egyenesen kötelezőek.

Christofer Cannon és munkatársai az Egyesült Államokban és öt európai uniós tagországban 1998 és 2006 között százezernél több szívbeteg sorsát követték nyomon. Három, mindenki által jól ismert kockázati tényezővel kapcsolatban gyűjtöttek adatokat: vizsgálták, hogy a szívbetegek mennyire figyeltek magas vérnyomásuk megfelelő kezelésére, a vérzsírok szintjére és esetleges cukorbajuk egyensúlyban tartására.

A mindkét nembéli betegek átlagos életkora 60 év. Az adatokat az Egyesült Államokon kívül Nagy-Britanniában, valamint Francia-, Olasz-, Spanyol-, és Németországban gyűjtötték. A szív- és érbetegek figyelmét valamennyi országban fölhívták arra, hogy a magas vérnyomás, az emelkedett vérkoleszterin és vércukor növeli az infarktus ismétlődésének veszélyét.

A kilenc év alatt az amerikai szívbetegek csaknem felének nem volt megfelelő szinten a vérnyomása vagy a "rossz" koleszterinszintje. A helyzet ugyan javult: 2006-ra a betegek 68 százalékának sikerült a vérnyomását csökkenteni.

Európában a helyzet még rosszabbnak bizonyult. 1998-ban csak a szívbetegek 27 százalékának volt elfogadható a vérnyomása, ami 2006-ban 49 százalékra javult. Kontinensünkön a betegek többségének vérzsírszintjét nem vizsgálták. Mind az USA, mind Európa területén csak a cukorbetegség kezelése javult értékelhetően.

A kezelési irányelvek követése a betegek érdeke. Az orvosok feladata, hogy sikerüljön megértetni pácienseikkel az egészséges életvitel, a kockázati tényezők kezelésének fontosságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását