2020. június 5. - Fatime

A Szent Margi gimi a nyerő

A budapesti Szent Margit Gimnázium Indukció Tudományos Diákkör csapata építette meg a legjobb, 24 kémiai és fizikai reakciót összekapcsoló gépezetet a Láncreakció elnevezésű tudományos versenyben.
2013. december 12. csütörtök 17:47 - HírExtra
Második helyezett a csongrádi Batsányi János Gimnázium csapata lett, harmadik a tapolcai Batsányi János Gimnázium kémia csapata, a közönségdíjat pedig a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium tanulói vehették át csütörtökön, a verseny díjkiosztóján Budapesten.

Az eseményen Sarkadi Lívia, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke hangsúlyozta: az ilyen típusú játékos megmérettetések nagyon fontosak a kémia népszerűsítésében, hiszen ezek a programok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fiatalok később szakmájuknak válasszák ezt a területet.
A BASF által szervezett nemzetközi versenyre Magyarországon kívül nyolc országból összesen 200 nevezés érkezett 176 iskolából. A magyar diákok közül 32 csapat pályázott - tájékoztatta a jelenlévőket Thomas Hartmann, a BASF ügyvezető igazgatója.

Murányi Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola Kémiai, Borászati Kémiai és Borászati Tanszékének tanszékvezetője, a zsűri egyik tagja kiemelte: a végleges döntés meghozatalában a helyes szakmai tartalom mellett, a kísérlet érthetősége és a humor is nagy szerepet játszott.

A versenyen induló csoportok kémiatanárukkal segítségével és felügyeletével építettek izgalmas, mozgó szerkezeteket a kémiaórákon tanultak alkalmazásával. Így nem egy kísérletben alkalmaztak látványos színváltozással járó reakciókat vagy gázképződést, gyulladást is.

A tanulók egyebek mellett kisautót, hagyományos konyhai eszközöket használtak fel szerkezeteiknél, a második helyezett Csongrádi Gimnázium csapata az éppen felújítás alatt lévő kémiaszertár parkettájából épített dominósort, amelynek ledőlése adta ki a láncreakció befejező képét.

A verseny célja, hogy a diákok közelebb kerüljenek a természettudományokhoz, felismerve azok szerepét a mindennapokban és a jövő fenntartható fejlődésében.

A nyertes munkákat és a pályázatra beküldött videókat a http://goo.gl/1lhCkK oldalon lehet megnézni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását