2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Tűzvész konzervált egy házat hatezer évvel ezelőttről

Hatezer éves edényekre és fatüzelésű tűzhelyekre bukkantak Görögország északi részén egy tűz martalékává vált őskori lakóhely eltemetett romjainak feltárása során.
2008. október 23. csütörtök 19:20 - Hírextra
A felfedezés "felbecsülhetetlen és egyedülálló" információkkal szolgál a késői neolitikum házépítkezéséről és háztartásáról - hangsúlyozta csütörtökön a görög kulturális minisztérium közleményben.

"Rendkívül ritka, hogy a maradványok a földműveléstől vagy más külső beavatkozástól háborítatlanul pihenjenek a föld alatt hatezer évig. A háztartás kellékei kitűnő állapotban vannak" - emelte ki az ismertetés.

Az 58 négyzetméteres, négyszögletes épületre az Athéntól 580 kilométerre északra fekvő Sosandra faluban találtak rá vízvezetékcsövek fektetése közben. A terepre érkező régészek márciustól júliusig számos agyag főzőedényt, tányért, kőeszközöket, gabonaőrlőket és két tűzhelyet ástak ki.

A háromszobás őskori otthon falai agyaggal tapasztott ágakból és nádból készültek, amelyeket fagerendákkal erősítettek meg. Az is kiderült, hogy az épületet tűz pusztította el, mert kiégette az agyagot, így őrizve meg napjainkig az egykori faépítmény vázát, de még az elporladt gerendák helyét is.

A ház lakói szerencsére kimenekültek a tűzvészből, s magukkal vitték az értékes kőpengéket és kőbaltákat. "Csak a nagy kőeszközöket hagyták hátra, mert azokat nehéz lett volna elmozdítani" - áll a minisztériumi jelentésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását