2024. április 28. - Valéria

Megnyílt Európa legnagyobb művészeti vására a FIAC

A pénzügyi világválság ellenére optimistán nyitotta meg a kapuit 35. alkalommal csütörtökön Európa egyik legnagyobb kortárs művészeti vására, a FIAC (Foire International d,Art Contemporain) a francia fővárosban.
2008. október 23. csütörtök 15:16 - Hírextra
A vasárnapig tartó kulturális esemény harmadik éve egyszerre két helyszínen kerül megrendezésre Párizsban: a Grand Palais impozáns kiállítócsarnokában a már befutott XX. századi és kortárs művészek, többek között Picasso, Picabia, Fontana, Atlan, Louise Bourgeois, Joan Mitchell, Jean-Michel Basquiat, Kirchner, Buren, Calder alkotásait képviselő nagy presztízsű galériák kaptak helyet. A kiállítócsarnok design szektorában a műfaj legjobb 9 galériája állít ki.

A másik helyszínen, a Louvre múzeumának Cour Carrée nevű udvarán az erre az alkalomra felállított sátorban a kísérletezőbb jellegű, feltörekvő fiatal alkotókkal (Eric Baudart, Didier Marcel, Pierre Bismuth, Daniel Firman, Stephan Thidet, Tania Mouraud) dolgozó galériák kínálatából válogathatnak a műgyűjtők.

Idén 21 országból összesen 189 galéria, 72 francia és 117 külföldi (61 százalék), vesz részt a vásáron. A házigazdák mellett az Egyesült Államokból, Németországból és Olaszországból érkezett a legtöbb kiállító.

A párizsi vásáron 42 galéria most mutatkozik be először és Szlovéniából idén először érkezett kiállító: a ljubljanai Gregor Podnar galériája többek között a magyar Csörgő Attila alkotásait kínálja. A párizsi Martine Aboucaya galériánál a Société Réaliste művészcsoport (a Párizsban élő Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy) munkái is megvásárolhatóak. A francia-magyar duó alkotásaiból a párizsi önkormányzat közgyűjteménye is kiállít standján, ahol a főváros legújabb kortárs szerzeményeit mutatja be.

A párizsi vásár soha nem kívánt a forgalmat illetően a baseli vagy az október 19-én véget ért művészileg még frissebb londoni Frieze-zel rivalizálni, de itt is több millió eurót költenek el a világ minden tájáról érkező műgyűjtők.

A galériatulajdonosok elismerik, hogy köztük is a pénzügyi válság a legfőbb téma. "A kínálat itt van, kereslet is van, de azt még nem tudni, hogy sikeres lesz-e a randevú" - jelentette ki Martin Bethenod, a FIAC igazgatója.

John Cheim a New York-i Cheim and Read galéria tulajdonosa mindenestre optimista: 4,5 millió euróért kínál egy Joan Mitchell festményt, s úgy véli, hogy az alkotás még ennél is drágábban fog elkelni.

A FIAC a műgyűjtők mellett a közönségre is gondol: a Louvre melletti Tuileriák kertjében és szökőkútjaiban 17 monumentális méretű, látványos szobrot helyeztek el, a park másik végében, a Jeu de paume kiállítóhelyen és a Louvre-ban pedig ingyenes performance-ok várják a vásár látogatóit.

Szombaton adják át a Marcel Duchamp díjat, amelynek nyertese felkérést kap egy olyan eredeti mű megalkotására, amelyet jövő áprilistól a Pompidou Központ modern művészeti múzeumában állítanak ki.

A FIAC-kal egyidőben három nem hivatalos vásár - a Show Off, a Slick és az Arts Elysées - is verseng a műgyűjtők kegyeiért, a Pompidou Központban pedig kortárs kiállítások, árverések és művészeti albumok óriási kínálata várja az érdeklődőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását